ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Llibres de música

Quan la música esdevé passió


Títol: Quan la música esdevé passió. Els germans Francesc i Joseph Civil
Autor: Lluís Brugués i Albina Varés
I.S.B.N.: 978-84-15808-40-4
Editorial: Publicacions de la Diputació de Girona

germans-civilArran de la commemoració del 25è aniversari de la mort del compositor català Francesc Civil, la Diputació de Girona ha publicat el llibre -una documentació formidable- Quan la música esdevé passió. Els germans Francesc i Joseph Civil, els autors del qual són el musicòleg Lluís Brugués i la pianista Albina Varés. Molt ben editat.
Amb aquesta publicació es normalitza la nostra cultura musical que, malauradament, no s’ha fet, durant massa temps, amb la diligència i el rigor que mereix.
Els dos autors, Lluís Brugués -professor i director del Conservatori de Música Isaac Albéniz- i Albina Varés -deixeble de Francesc Civil- han estudiat amb profunditat les dades biogràfiques dels dos germans, organistes, compositors i professors de música.
El llibre, que recull la trajectòria humana i artística dels germans Francesc i Joseph Civil, consta de quatre capítols: la introducció; Francesc Civil, personatge clau de la música a Girona; Joseph Civil, un català que va fer escola a París; el Catàleg d’obres, treballs d’investigació, articles i epistolari de Francesc Civil i el Catàleg d’obres i l’epistolari de Joseph Civil.
Convé ressaltar que el Fons Civil es troba inventariat a casa de la família Julià-Civil de Girona.
Francesc (1895-1990) i Joseph (1876-1956) van viatjar a París per ampliar la seva formació acadèmica i posar-se en contacte amb les noves i agosarades tendències musicals. Al començament del segle XX, París va acollir a grans artistes que van obrir esponerosos camins per on transitaven les noves estètiques artístiques i literàries.
En el terreny musical, la Schola Cantorum, on van estudiar els germans Civil, s’impartia un “magisteri innovador”. Al capdavant d’aquest centre musical hi havia Vicent d’Indy.
I com que l’entusiasme i l’alegria també tenen les seves foscors, no podem deixar de dir que la rivalitat que existí entre la Schola Cantorum i el Conservatori de París, aquest dirigit per Claude Debussy, encara que els dos compositor s’admiraven mútuament, les opcions musicals i pedagògiques eren notablement divergents. No cal dir que aquestes divergències van enriquir l’esclat artístic parisenc del segle XX.
Anys després, Francesc Civil va tornar a Girona, ciutat on va desenvolupar una admirable tasca pedagògica; recordem que va fundar una escola de música que es va acabar convertint en l’actual Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona. En canvi, el seu germà, Joseph, va decidir passar la resta de la seva vida a França.
Quan la música esdevé passió és una obra d’envergadura on el lector hi trobarà dues obres musicals d’un gran nivell estètic.

Text: Carme Miró

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *