ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Llibres de música

Political and Religious Ideas in the Works of Arnold Schoenberg


Títol: Political and Religious Ideas in the Works of Arnold Schoenberg
Editors: Charlotte M. Cross, Russell A. Berman
I.S.B.N.: 978-0815328315
Editorial: Routledge

Arnold SchoenbergEl llibre que avui presentem sobre Arnold Schoenberg forma part d’una col·lecció interdisciplinària titulada «Border Crossings» que explora les relacions entre la literatura, la música i les arts visuals. Es publicà per primera vegada l’any 2000 per Garland Publishing, Inc.
En aquesta edició de Charlotte M. Cross i Russell A. Berman, publicada per Routledge, s’han prioritzat els estudis d’onze acadèmics joves i, per tant, encara desconeguts: W.E. Benjamin, David Schroeder, Jennifer Shaw, Stephen Davison, Robert Falck, Edward D. Latham, Bluma Goldstein, David. I. Lieberman, Camille Crittenden, Naomi André i Mark P. Risinger.
No hi ha dubte que la substancial obra de la Segona Escola de Viena segueix rebent una atenció especial per part dels experts.
En aquest llibre Political and Religious Ideas in the Works of Arnold Schoenberg, de Cross i Berman, s’inclouen els assajos que fan referència a la música que, si més no en part, es convertí en una eina de transmissió de les idees religioses i polítiques d’Arnold Schoenberg. El centre de gravetat de la música pura (lluny del sentimentalisme romàntic) del compositor alemany roman en dues obres molt importants en la història del segle xx: la cantata A Survivor from Warsawi l’òpera, d’una estructura dramàtica descomunal, Moses und Aron. Dues obres fascinants analitzades amb un detall exigent i rigorós.
El llibres es divideix en tres blocs, en tres espais geogràfics –Àustria, la República de Weimar i Nord-amèrica–amb unes complexitats sociopolítiques molt diferents que van marcar la seva enrevessada personalitat.
És de destacar que el desenvolupament del pensament polític i religiós de Schoenberg va evolucionar paral·lelament a la concisió i al control racional del seu procés creatiu.
Si bé es cert que hi ha assajos individuals de gran erudició, els editors posen de manifest algunes mancances, com ara els estudis sobre l’Ode to Napoleon,o també Kol Nidre i Der biblische Weg, on Schoenberg dóna més pistes de les seves idees sobre el judaisme i la creació de l’estat d’Israel. No és poca cosa, tractant-se d’un compositor que, d’una manera o d’una altra, va ser perseguit i assetjat.
Encara ara, la seva música és menyspreada públicament per alguns periodistes musicals. No és cap secret.

Text: Carme Miró

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *