ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Violin Sonatas op.105, op.121


Títol: Violin Sonatas op.105, op.121
Autor: Robert Schumann
Intèrprets: Arvid Engegard, violí; Nils Anders Mortensen, piano
Segell discogràfic: Lawo Classics

Robert Schumann no era pas un home de mitges tintes. Per sobre dels comentaris que sempre fan referència als seus problemes de salut mental, sempre molt discutibles, es deixa una mica de banda la seva portentosa intel·lectualitat, la seva energia creativa altament refinada i la seva aportació a la divulgació musical com a comentarista i crític.
El seu llenguatge musical és poètic, líric, idíl·lic, místic. Així doncs, Schumann és el romàntic més genuí.
El violinista noruec Arvid Engegård i el pianista Nils Anders Mortensen, que ja hem tingut altres ocasions d’escoltar-lo, presenten dues sonates en aquest enregistrament realitzat a la Sofienberg Church d’Oslo: la Violin Sonata no.1 in A minor, op.105, Violin Sonata no.2 in D minor, op.121 i el Fünf Stïcke im Volkston, op.102.
Recordem que el violinista Arvid Engegård, nascut a Bodo el 1963, va completar els seus estudis a l’Eastman School of Music de Rochester (New York) i a Salzburg, amb l’insigne professor Sandor Végh.
Engegård i Mortensen reflecteixen aquella mirada plàstica i acolorida que Schumann va infondre en les seves composicions. Els dos músics noruecs aporten, a més a més, l’equilibri i la flexibilitat al contingut musical d’aquestes obres per a violí i piano. Son músics que revelen la relació entre l’esperit i la matèria sonora schumaniana i segueixen fidelment la límpida expressió de l’ànima del compositor.
Val la pena fer notar que el Fünf Stïcke im Volkston, op.102, Cinc peces d’estil popular, van ser escrites com una part de la Fantasiestücke per a duet de clarinet i violí (o violoncel). Aquests cinc moviments contrasten entre si, l’alegria i el dolor. Robert Schumann sabia, a més a més, reconduir musicalment els diferents estats de l’ànima.
Aquesta nova versió produïda pel segell LAWO posa en relleu l’experiència tècnica i la vivència humana de Mortensen i Engegård.

Text: Núria Serra