ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Violin Sonatas K296, 306, 454 & 547


Títol: Violin Sonatas K296, 306, 454 & 547
Autor: Wolfgang Amadeus Mozart
Intèrprets: Alina Ibragimova, violin; Cédric Tiberghien, piano
Segell discogràfic: Hyperion Records

Nascuda a Rússia l’any 1985, Alina Ibragimova va estudiar a l’Escola Gnesin de Moscou abans de traslladar-se amb la seva família al Regne Unit, on va estudiar a l’Escola Yehudi Menuhin i al Royal College of Music. Gosem afirmar que Ibragimova és una violinista brillant, lúcida, disciplinada, contundent. La jove intèrpret afirma que «Si passo un dia sense tocar el violí, em sento incòmoda.»
Amb força assiduïtat, Alina Ibragimova  forma duo amb el pianista Cédric Tiberghien. Tot just l’any 2005, es van presentar junts a una sèrie de sessions d’estudi i de concerts al Wigmore Hall de Londres i a diversos festivals per a tot el Regne Unit. I van seduir.
Fruit dels concerts emmarcats al The Mozart Odyssey(2016) del Wigmore Hall, el duo acaba d’enregistrar aquest doble CD (el segon volum) amb una selecció de les sonates per a violí i piano de W.A. Mozart.
Val a dir que els diversos enregistraments del duo estan tots disponibles a Hyperion: l’obra completa de Karol Szymanowski (2009), l’obra completa de Maurice Ravel, juntament amb la Sonata per a violí de Guillaume Lekeu (2011), i les obres completes de Franz Schubert (2013).
Ibragimova i Tiberghien, que porten a la perfecció el desafiament tècnic de cada sonata, tenen nombroses complicitats en el llenguatge de cambra, on el so i el significat es fusionen, i una clara voluntat d’assumir riscos, la qual cosa dignifica la interpretació fervorosa d’aquesta selecció de sonates: Sonata en Do major, K6; Sonata en Re major, K7; Sonata en Sol major, K9; Sonata en Si bemoll major, K15; Sonata en Re major, K29; Sonata en La major, K305; Sonata en Fa Major, K376. I, en darrer lloc, la Sonata en La major, K402.
Es tracta de la primera música que es remunta a quan Mozart tenia només sis anys d’edat, l’últim dels seus primers anys com a compositor independent resident a Viena.
Gràcia i encant per repetir sense repetir i per recórrer les mateixes passes mozartianes per les quals han passat altres distingits intèrprets.

Text: Marçal Borotau