ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

The Invariant


Títol: The Invariant
Autor: Benedikt Jahnel
Intèrprets: Benedikt Jahnel, piano; Antonio Miguel, double bass; Owen Howard, drums
Benedikt Jahnel Trio
Segell discogràfic: ECM Records

Benedikt Jahnel i el seu trio és una formació que sense massa soroll i amb el temps ha creat tot un món musical personal i particular. És per aquest motiu que l’agrupació conformada i liderada pel pianista alemany Benedikt Jahnel, el contrabaixista espanyol Antonio Miguel i el bateria canadenc Owen Howard han portat a terme el que és el seu nou treball com a tal, amb el que demostren a la perfecció l’entesa que tenen entre tots els components. El trio aquest any compleix el seu desè any d’existència, tot i l’elevada competència de grups que hi ha en aquest format.
Benedikt Jahnel no només és el pianista i líder del grup sinó un prolífic compositor que ha escrit tots els temes de The Invariant. La música que es pot escoltar en aquest treball tot i estar dotada d’una forta càrrega emocional i melòdica en moltes de les seves composicions, també presenta un punt concís que esdevé de l’escriptura i de l’aplicació de certs ritmes canviats dintre de l’exposició musical i expressiva, així es pot comprovar en el tema «Part of The Game» o en «Interpolation One». Tot i semblar que The Invariant ofereix una música natural, el punt fort del trio radica en la interacció i els vincles que porten a la fi els tres músics al llarg de la gravació, molt principalment en la senzillesa expressiva i en els plantejaments, circumstància que es comprova en unes composicions curtes en el minutatge de la seva duració on s’elimina qualsevol acte innecessari aliè a la creativitat.
The Invariant és el triomf de la música sense embuts i amb total honestedat d’un grup que s’ha fet un lloc dintre de les formacions a trio actuals.

Text: Joan Carles Abelenda