ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Suites & Toccatas


Títol: Suites & Toccatas
Autor: J.J. Froberger
Intèrpret: Alina Rotaru
Segell discogràfic: Carpe Diem

Suites & ToccatasJohann Jakob Froberger (1616 – 1667), el deixeble més important de Frescobaldi, va aconseguir una beca  de 200 florins que li concedí la Cort Imperial de Viena per anar a estudiar a Roma. Froberger, un dels compositors més destacats del segle XVII, incorporà innovadores característiques al repertori de les tocates. Fou un cosmopolita que combinà la clarividència musical germànica amb l’assimilació compositiva de l’estil italià i francès.
Els trets més destacables de les tocates (forma de música instrumental de caràcter lliure destinada als instruments de tecla) de Froberger serien, per una banda, incloure una breu improvisació (stylus fantasticus) a la secció inicial, seguida per la secció central construïda amb  motius de teixit contrapuntístic i una destacable harmonia cromàtica; per l’altra, seria la inclusió  de breus passatges d’improvisació i l’elaboració a la cadència final de l’última secció de la peça instrumental.
La romanesa Alina Rotaru, que des de fa temps resideix a Alemanya, ha gravat diverses suites i tocates amb un clavicordi Ruckers original del 1623 (no és cap rèplica), de la col·lecció del Musée d’art et d’histoire de Neuchâtel (Suïssa).
Ha escollit el repertori més ombrívol -d’atractiva expressivitat- que es mou en els registres profunds de l’ànima del compositor de Stuttgart. Així ho va compondre i comprendre Froberger.
En un acurat enregistrament del productor i enginyer de so Jonas Niederstadt per al segell Carpe Diem, la solista romanesa, meticulosa i de sensibilitat refinada, ofereix una inspirada interpretació en la qual no passa desapercebuda la seva personalitat creadora i la seva potent autoritat musical. Rotaru posa els punts sobre les iii: reforça les qualitats dramàtiques de la música, i amb intel·ligència (també amb una certa dosi de retòrica) desperta en l’oient una experiència auditiva intensa.

Text: Carme Miró