ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Sea of Reeds


Títol: Sea of Reeds
Autor: Gerald Cohen
Intèrprets: Vasko Dukovski, clarinet; Ismail Lumanovski, clarinet; Alexandra Joan, piano; Jennifer Choi, violin; Maria Lambros, viola
Grneta Ensemble
Segell discogràfic: Navona Records

Gerald-Cohen-sonogramaEn el seu personal estil musical, el compositor novaiorquès Gerald Cohen (1960) compagina les dues tradicions occidentals, la clàssica i el jazz, amb la música de tradició jueva. És autor de tres òperes i ha conreat una amplia producció de música coral i música religiosa per a la sinagoga. Tot i que admet que els eixos de la seva obra compositiva és l’art i la religió, tem que se l’encaselli com a un compositor de música religiosa.
Llicenciat per la Universitat de Yale, i doctorat en composició musical per la Universitat de Columbia, Gerald Cohen és cantor de la comunitat jueva Shaarei Tikvah a Scarsdale (Nova York).
Podríem dir que Sea of Reeds és un àlbum de composicions i arranjaments dedicats al clarinet; Cohen, que sent un especial predilecció per aquest instrument de vent, reconeix que les composicions que s’inclouen en aquest disc són fruit de la seva profunda relació amb el clarinet. I, en efecte, escoltar la seva música, plena de precioses melodies, és tot un plaer.
Els tres membres del Grneta Ensemble, dos clarinets i piano, i la violinista Jennifer Choi interpreten quatre obres de Cohen: Variously blue, per a clarinet violí i piano; Sea of Reeds, cinc cançons per a dos clarinets i piano, Yedid Nefesh, per a clarinet, viola i piano i Grneta Variations, per a dos clarinets i piano. Són obres d’un notable lirisme.
Sea of Reeds, formada per cinc moviments -cinc cançons jueves instrumentades per a clarinet- és una obra d’exhibició de virtuosisme; els dos clarinetistes, Vasko Dukovski i Ismail Lumanovski transmeten la tensió emotiva de les cançons.
En l’obra Yedid Nefesh, basat en una delicada cançó sefardita, Cohen explora els aspectes meditatius i exuberants d’aquesta melodia, mentre que en les Grneta Variations l’autor posa en relleu el virtuosisme i el talent musical dels tres músics del Grneta Ensemble.

Text: Marçal Borotau