ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Sacrae Cantiones


Títol: Sacrae Cantiones
Autor: Carlo Gesualdo
Intèrprets: The Marian Consort
Direcció: Rory McCleery
Segell discogràfic: Delphian Records
No és aquesta la primera vegada, i espero que no sigui la última, que parlem del compositor italià Carlo Gesualdo, Príncep de Venosa i Compte de Conza.
El que més ens atrau de la seva personalitat no és la manca al decòrum o les seves excentricitats sinó les facultats que li donà la seva intel·ligència sísmica per pensar, sentir i compondre lliurement una obra musical.
El seu llenguatge no és fàcil. És cert. Tot i amb això, no es pot oblidar que va ser un dels compositors més significatius del Renaixement.
El compositor napolità, que també era un virtuós del llaüt, tenia una especial predilecció pels textos poètics curts que exhibien, gairebé sempre de manera ostensiva, el dolor, el sofriment o la mort. Tot i així, la seva música és un tresor polifònic.
El seu fort temperament el va dur a narrar musicalment de manera fragmentada, i a bastir un edifici harmònic trontollant per la constant suspensió de les dissonàncies que mai no descansen en una tranquil·la i assossegada cadència.
Aquestes batzegades interiors van interessar a l’escriptor Aldous Huxley -va escriure un assaig força complex -, com també al compositor Igor Stravinski -va compondre Monumentum pro Gesualdo – i a molts intèrprets que han trobat en el llenguatge de Gesualdo l’agitament del cromatisme amb finalitats expressives.
Ara és el torn del conjunt vocal The Marian Consort, dirigit pel contratenor Rory McCleery, que van fer aquest majestuós enregistrament a la Chapel of Merton College d’Oxford, el passat gener de 2016.
Rory McCleery i els seus col·legues despleguen una força vocal -molt mesurada- que reflecteix el refinament i la immensa bellesa de les Sacrae Cantiones. Es tracta d’una interpretació de gran intensitat emotiva. Hi ha a l’interior del conjunt The Marian Consort un esclat intern que dona calidesa i passió a aquesta selecció de motets per a cinc i sis veus que formen part de les dues col·leccions que Gesualdo va publicar l’any 1603.
Un agraïment especial al The Marian Consort per aquesta encisadora versió dels motets sacres de Carlo Gesualdo.

Text: Carme Miró