ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Riders to the Sea


Títol: Riders to the Sea
Autora: Marga Richter
Intèrprets: Susan Holsonbake, soprano; Anna Tonna, mezzo-soprano; Melissa Maravell, contralto; Aram Tchobanian, tenor.
Orchestra: flute-piccolo, percussion (bells), harp, accordion and strings
MOTYL String Quartet
Direcció: Daijiro Ukon
Segell discogràfic: Leonarda Productions

No fa gaire, ens vàrem posar en contacte amb la compositora Marga Richter (Wisconsin, 1926), tot just quan acabava de complir els noranta anys. Ja havíem ressenyat les seves simfonies (veure la ressenya) i vàrem concloure que es tractava d’una compositora de renom internacional i de gran carisma. Ens va interessar molt perquè té una obra musical d’una bellesa encisadora.
El llibret de l’òpera de cambra Riders to the Sea, en un sol acte, és de John M. Synge, que comptà amb la col·laboració de W. B. Yeats, fundador del teatre nacional d’Irlanda i decidit a dur a l’escenari les emocions més profundes d’Irlanda.
L’acció es desenvolupa a les illes d’Aran, prop de la costa oest d’Irlanda. El personatge central és Maurya, una dona gran que ha perdut el seu marit, el seu sogre i els quatre fills al mar. Són els Genets, perduts en les abraçades del mar i que no retornaran mai més.
La instrumentació que ha escollit Richter mostra, no solament el delitós llenguatge de la música tradicional irlandesa sinó, i també, una nostàlgia que no ens podem treure de les orelles i que ens acompanya fins el final de l’òpera.
Richter descriu la tragèdia humana que suporta Maurya amb passatges musicals commovedors. L’acordió fila com una xarxa de pescadors les veus de cadascun dels personatges que, amb una delicada percussió, van reproduint un plor a llàgrima viva per la darrera mort del cinquè fill de la Maurya: en Michael. Ningú pot empassar-se més sofriment; a la mare no li queden forces ni llàgrimes per acceptar-ho. La força de la naturalesa no té aturador.
Així escoltem la grandesa de Marga Richter, component una música amb unes dolces melodies que consolen i acompanyen el dol.
Riders to the Sea es va enregistrar a la St. Peter’s Episcopal Church, de New York City, entre el maig i el setembre de 2006.
El disc conté una segona obra, el Kyrie per a quintet de cordes amb llenguatge tonal, en alguns moments molt fronterer amb el món de la dissonància.
La música de Marga Richter és preciosa.

Text: Marçal Borotau