ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

React


Títol: React
Autors: Ben Johansen, David Taddie, Russell Pinkston, Margaret Schedel, Russell Pinkston
Intèrprets: Francesca Arnone, flutes; Mikylah McTeer, violin
Segell discogràfic: Ravello Records

ReactLa incorporació de l’electrònica en la composició musical ja té majoria d’edat. Dit d’una altra manera, els compositors actuals utilitzen mitjans acústics i electrònics, amb tota normalitat, per donar forma sonora a les seves creacions.
React és un àlbum meravellós de música per a flauta, violí i ordinador interactiu, en què s’inclou diferents obres d’un lirisme extraordinari.
Els violinistes Mikylah McTeer i David Taddie van seleccionar aquestes obres quan eren residents a la universitat West Virginia University School of Music. Un cop allà van conèixer i col·laborar amb la flautista Francesca Arnone, alumna de la Baylor, un centre de recerca que promou l’ús d’eines digitals.
Aquest disc, doncs, recull els dos concerts que es van celebrar a la sala de concerts del West Virginia University Creative Arts Center amb música de diferents compositors.
Val a dir que en les universitats nord-americanes es treballa la música amb un rigor compositiu envejable. Hauríem de tenir-los com a referents de la creació musical.
Les dues obres que obren i tanquen l’enregistrament, Interact i React, són de Ben Johansen. En les dues peces, per a flauta violí i ordinador interactiu, s’incorporen elements d’improvisació en les parts de la flauta i del violí, que s’ajunten als efectes aleatoris de l’ordinador. Que el lector no tingui cap dubte que es tracta de peces musicals molt boniques, i que a més a més, estan executades per excel·lents intèrprets. La part que correspon a l’ordinador la duu a terme el mateix compositor, Ben Johansen.
El fet indiscutible és que els tres intèrprets creen una atmosfera que agafa una direcció molt intencionada i reforcen amb nitidesa les seves interaccions dinàmiques. La sensibilitat i la musicalitat de les dues intèrprets són notòries.
Luminosity i Category 5 (Echoes), compostes per David Taddie són dues obres que evoquen, sobretot, els elements bàsics de la naturalesa. Apareix la lluminositat, l’eco, les campanes i força material sonor acústic, registrats prèviament per Taddie, amb gran luxe de detalls i amb gran força expressiva.
L’obra Partita, Perihelion, per a violí sol i electrònica, de la compositora i violoncel·lista Margaret Schedel, especialitzada en performances i llenguatges interactius, està formada per tres moviments de dansa on juga obertament amb harmonies implícites, tant del llenguatge clàssic com del contemporani.
Les dues obres Vox Clamantis i Lizamander (composta per a Elizabeth McNutt)són del Russell Pinkston, compositor, professor i dissenyador de so. Ambdues peces són una mostra inequívoca de la creativitat que ens ofereixen el diferents procediments compositius com ara posar la interactivitat i el processament d’àudio en viu.
La bellesa no està en crisi, i aquest enregistrament ho corrobora amb escreix.
Un disc fantàstic!

Text: Carme Miró.