ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Point and Line


Títol: Point and Line
Autors: Claude Debussy, Toshio Hosokawa
Intèrpret: Momo Kodama
Segell discogràfic: ECM Records

La pianista japonesa Momo Kodama brilla amb llum pròpia. Kodama va néixer a Osaka i va estudiar a França, al Conservatori Nacional Superior de París. Ràpidament es va deixar seduir per la música de Ravel i Messiaen. La vallée des cloches és el fruit d’aquella experiència musical.
En aquest nou disc (el segon a ECM Records), Point and Line, Kodama interpreta els Estudis de dos compositors, Claude Debussy (1862-1918) i Toshio Hosokawa (1955), l’un al costat de l’altre, en una alternança sonora tranquil·la i assossegada. El compositor francès i el compositor japonès comparteixen un espai ocupat per la línia i el punt. Kodama dibuixa i il·lumina amb el seu piano els Estudis per a piano des d’un punt de vista espaial, amb precisió i refinament.
A les notes del disc, ella mateixa explica perquè ha volgut projectar de manera alternada la música de Debussy i Hosokawa. Confessa que escoltant els cicles de diferents estudis per a piano va descobrir que hi havia un món, tot un cosmos, per reflexionar. Hi va meditar força fins arribar a la conclusió que «En la música de Toshio Hosokawa hi trobo elements propers a Debussy: la llibertat de la forma i el color de to, el sentit del disseny poètic, i, a més a més, una àmplia gamma de lirisme i dinàmica que connecta la meditació i el desenvolupament virtuós, entre la llum i l’ombra, entre els grans gestos i refinament minimalista.»
En el llibret del disc també hi ha un article de Hans-Klaus Jugheinrich, redactor i crític musical del Frankfurter Rundschau. Jugheinrich, que va estudiar piano i composició a Darmstadt i Salzburg, parla sobre la singularitat dels Estudis i la seva potencial cohesió.
Momo Kodama posa intel·lecte, ànima i passió a les llums i les ombres dels dos compositors, la música dels quals sempre ha arribat al cim musical de la perfecció harmònica.
El que més corprèn de la forma de tocar de Momo Kodama és la seva claredat expressiva i la puresa de les ressonàncies sonores del piano. La transparent textura pianística dona pas a la complexitat de manera suau, sense cap sobresalt.
El seu art està fet de conviccions silencioses.

Text: Marçal Borotau