ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Orgelklänge aus Travemünde


Títol: Orgelklänge aus Travemünde
Autors: Johann Sebastian Bach, Georg Böhm, Dieterich Buxtehude, Wolfgang A. Mozart, Felix Mendelssohn
Intèrpret: Arvid Gast
Segell discogràfic: Querstand

Travemünde, igual com Tónio Kröger de Thomas Mann (Moll, 2007), esguarda la indomable insolència de la mar. Aferrada a la desembocadura del riu Trave a la mar Bàltica mira encalmada com arriben les embarcacions i els ferris procedents dels països nòrdics.
Al centre de la ciutat portuària hi ha la St. Lorenz-Kirche, una església gòtica construïda l’any 1556 en un lloc privilegiat on n’hi havia una altra del 1235. A l’església de Sant Llorenç s’hi celebren molts concerts durant tot l’any. Hi ha hagut uns quants orgues des de 1584. Actualment, n’hi ha tres.
En aquest enregistrament podem escoltar les diferents composicions interpretades amb els orgues construïts als tallers de Friedrich Stellwagen (1642-1643) i Schlag & Söhne(1886) restaurat en 1966 per Rudolf von Beckerath Orgelbau. Tots, tots dos estan situats a la galeria oest i a la nau central hi ha un tercer orgue, restaurat al taller de Kristian Wegscheider a la ciutat de Dresden, entre els anys 2006 i 2008. Com pot imaginar el lector, és una gravació amb una riquesa sonora espectacular. No ho diem pas per la grandiositat del so sinó per les nombroses i matisades sonoritats tímbriques.
Arvid Gast, professor d’orgue a la L’Escola Superior de Música de Lübeck, té una activitat musical força notable: es dedica a la docència, realitza enregistraments, forma part de jurats de concursos internacionals d’orgue, és organista titular de diferents esglésies i supervisa uns quants orgues històrics.
Escoltant les diferents obres, es percep que una gran tendresa és al fonament del rigor i virtuosisme de la tècnica instrumental del professor alemany: el lluïment tècnic no enfosqueix l’emoció.Tenim molts i profunds motius, en donem fe per afirmar que l’estil d’Arvid Gast, sempre únic cada vegada, és un encert esplèndid de lluminositat. Les seves interpretacions, sense cap mena de dubte, son encisadores i fulgurants.

Text: Carme Miró