ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Organ Sonatas


Títol: Organ Sonatas
Autor: Felix Mendelssohn
Intèrpret: Anders Eidsten Dahl
Segell discogràfic: Lawo Classics

La concepció de grandiositat que sol donar l’orgue, lligada a la música religiosa, ha propiciat la creació d’obres de gran qualitat musical. Encara que moltes d’elles no siguin conegudes, aspiren, pels seus propis mèrits, a ser considerades grans obres compositives. En el seu temps, Mendelssohn (1809-1847) era molt més conegut com a compositor, pianista i director d’orquestra que no pas com a organista. Als dotze anys d’edat, però, ja havia compost la seva primera obra per a orgue. J.S. Bach hi va tenir molt a veure en aquesta vessant organística del jove Mendelssohn. L’editor Charles Coventry, també .
Entre final de juliol de 1855 i l’abril de 1845, Mendelssohn va compondre i compilar una sèrie de dinou moviments que van conformar tota una metamorfosis d’aquells moviments lliures en sonates: les Organ Sonatas Nos. 1-6, Op. 65. La raó d’aquest procediment cap a la sonata va ser enormement pràctic; ho volia publicar, i de cara als editors la paraula «sonata» tenia una rellevància especial, un rigor, una forma virtuosa. Així de clar.
Els editors de Coventry & Hollie (Charles Coventry era molt amic del compositor alemany) van fer-li l’encàrrec: compondre música per a orgue per al mercat anglès. Les sis sonates per a orgue de Mendelssohn van ser publicades simultàniament a Anglaterra, Alemanya, França i Itàlia.
No oblidem però que fins el 1935, els manuscrits de la col·lecció de la música de Mendelssohn, inclosa l’obra per a orgue, estava als prestatges de la Staatsbibliothek de Berlín, a l’abast de tothom. Rudolf Werner va ser, molt probablement, un dels últims a examinar i estudiar l’obra manuscrita per a orgue, abans de la Segona Guerra.
Per aquest enregistrament, amb l’orgue de la Sofienberg Church d’Oslo, l’organista noruec Anders Eidsten Dahl, alumne de Kåre Nordstoga, ha utilitzat l’edició de Wm. A Little.
No podem obviar que el productor de LAWO, Vegard Landaas, fa una selecció acurada de l’orgue més adient per a la música de Mendelssohn. En aquesta ocasió ha escollit un instrument en l’estil romàntic alemany.
La versió de l’organista noruec il·lumina l’obra des de diferents angles sonors. Anders Eidsten Dahl és, sense dubte, un organista de gran vàlua.

Text: Carme Miró