ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Works for Violin & orchestra


Títol: Works for Violin & orchestra
Autor: P.I. Tchaikovsky
Intèrprets: Moonkyung Lee
London Symphony Orchestra
Direcció: Miran Vaupotić
Segell discogràfic: Navona Records

Després d’un suïcidi fallit, potser a causa de la frustració que va sentir casant-se amb Antonia Milyukova, la vida de Txaikovski va quedar marcada per un fat ineludible. Va viure moments de gran creativitat, la seva inspiració no tenia límits, enmig d’una tremenda soledat provocada per la seva homosexualitat.
El violinista Yosif Kotek, molt possiblement el seu amant, va influir positivament en el compositor rus. Txaikovski va compondre el Concert per a violí en Re major, op.35, treballant estretament amb Kotek, i pràcticament en un mes va deixar enllestit el concert per a violí i orquestra. Era l’any 1878. El va dedicar a tota una personalitat russa: a Leopold Auer, el solista i pedagog hongarès que regia la vida musical de Rússia. Però va sorgir un contratemps. Auer no el va voler estrenar la qual cosa tornar a deixar Tchaikovsky sumit en una profunda tristesa. Finalment, el va estrenar Adolph Brodsky amb la Filharmònica de Viena sota la direcció de Hans Richter. Eduard Hanslick en va fer una crítica demolidora. Llavors, potser per aquest motiu, Auer es va convertir en un defensor de la partitura, revisada per l’autor força vegades.
Fugint dels esquemes comunicatius més usuals, la violinista coreana Moonkyung Lee ha enregistrat aquest concert amb una sensibilitat exquisida. És un plaer per a l’oïda gaudir d’un discurs creatiu on els elements més importants son el diàleg i la interacció entre la solista i els músics de l’Orquestra Simfònica de Londres.
L’àlbum també inclou la Méditation, una obra melancòlica molt estimada pel públic. Lee ha escollit la versió per a violí i orquestra que va fer Glazunov l’any 1896. Un arranjament meravellós.
La darrera obra del disc és la Sérénade mélancolique in B-flat minor, Op.26, la primera obra que el compositor rus va compondre per a violí i orquestra.
Sense perdre l’essència de les composicions -la malenconia melòdica, la estructura i les harmonies tan típiques Txaikovski- Moonkyung Lee ens introdueix al món del compositor rus amb una interpretació molt matisada i una colpidora expressió del dolor. El dolor inacabable de Txaikovski…

 Text: Núria Serra