ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Lock and Key: New Chamber Works


Títol: Lock and Key: New Chamber Works
Autor: Malcom Hawkins, Scott Pender, Daniel Purttu i R. David Salvage
Intèrprets: Moravian Philharmonic Chamber Players, Andrea Kapell Loewy, Yuling Huang-Davie, D. Salvage
Segell discogràfic: Navona

Suplement-de-discos-Lock-and-Key-New-ChamberWorksLock and Key és un recull de música de cambra que ve a provar el fet que no tota la música contemporània ha de ser forçosament densa, conceptual i iniciàtica. Lluny de la pretensió erudita, aquest àlbum és una antologia fresca i d’escolta agradable, que inclou música composada per David Salvage, Daniel Purttu i Malcolm Hawkins, i interpretada pel propi Salvage, Andrea Kapell Loewy, Yuling Huang-Davie i els Moravian Philharmonic Chamber Players.
La peça per piano en nou moviments “Album leaves” de R. David Salvage és una mostra fefaent d’aquest caire contemporani però amable i no pretensiós. La composició comença en un estil quasi neo-clàssic d’un expressivisme harmònic obert i modern, que s’alterna amb elaborats episodis contrapuntístics, moments verticals d’estil coral i efusions líriques d’una simplicitat elegant.
Una de les peces més interessants d’aquest àlbum és, sens dubte, “In the time before” del compositor Scott Pender, establert a Washington DC. Es tracta d’una composició que el propi autor qualifica de Post-minimalista, amb una pulsació constant i patrons melòdics que s’entrellacen en una melancòlica línia cantable, i amb clares influències de Steve Reich.
“Bonjour ma petite” de Malcom Hawkins –peça en cinc parts per a conjunt de cambra– mostra un simplisme diatònic encisador, quasi innocent i líric, tot i que no exempt de moments melòdicament més sofisticats. Salvant les diferències de llenguatge, Hawkins ens recorda la música de cambra mozartiana pel seu caire íntim i lleuger. No manca en aquest àlbum un contrapès més romàntic i dramàtic, ofert per “Gloamin’: a fantasy for flute and piano”, una composició de tall impressionista on la flauta explora els matisos expressius de tot el seu rang sobre una base harmònica en canvi constant i fluït.
En suma, aquest és un enregistrament concís que mostra l’evolució moderna de les formes clàssiques, un àlbum particularment recomanat per als oïdors que volen explorar la música culta contemporània tot entrant-hi per un portal amable i estèticament delectable.

Text: Neil Manel Frau-Cortes