ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Les rutes de l’esclavatge


Títol: Les rutes de l’esclavatge
Intèrprets: La Capella Reial de Catalunya
Hespèrion XXI
3MA
Tembembe Ensamble Continuo
Direcció: Jordi Savall
Segell discogràfic: Alia Vox

Hi ha una discussió de fons sobre el sentit de causa i efecte que van tenir les expedicions de països colonitzadors d’Europa al llarg del segle XV. Com també és motiu d’investigació i de recerca històrica la captura en massa de persones per a reduir-les a l’esclavatge. Actualment, el problema dels refugiats, que fugen de l’horror de les guerres, és una altra tragèdia que provoca, entre moltes altres coses, noves formes d’esclavatge, com ara la prostitució i diverses pràctiques inhumanes, doloroses i ignominioses, forjades i dutes a terme pels mateixos humans.
Jordi Savall, defensor a ultrança dels drets humans, treballa des del seu àmbit musical, amb el llenguatge de la pau i la tolerància, per recuperar la memòria històrica, gaudir del coneixement del passat i al seu torn afermar-se en el respecte per les diferents singularitats de l’ésser humà, que no és res més que actuar contra aquestes pràctiques inhumanes.
Les rutes de l’esclavatge, enregistrat a l’abadia de Fontfreda de Narbona (França) el 17 de juliol de 2015, és el darrer llibre-disc produït pel segell Alia Vox.
En aquest àlbum, amb dos discos i un DVD del concert, Savall ret homenatge a tots aquells homes i dones esclavitzats dels quals «els cants i les danses, rimats per la música, eren els únics espais d’expressió i de llibertat que ningú no els podia treure».
Això no és tot. En aquest llibre-disc, també hi podem llegir els erudits articles següents: del professor Paul Cartledge, «Demòcrates i esclaus a l’antiga Grècia»; de l’antropòleg Gustau Nerín, «Traficar amb ànimes a la costa africana»; del professor d’història moderna José Antonio Martínez Torres, «El tràfic d’esclaus cristians a la Mediterrània a l’edat moderna»; de José Antonio Piqueras, «L’esclavatge atlàntic: els horrors del món moral, la bellesa de la dignitat humana».
L’article final, escrit per l’historiador Sergi Grau Torras, «L’esclavitud a través dels segles: textos i testimonis», aplega diversos textos sobre l’esclavitud seguint un ordre cronològic, des del 400 aC fins al 2016, amb un text esfereïdor publicat per l’organització WalkFree Foundation, que ens fa notar que, «encara avui dia, hi ha 45,8 milions de persones al món que viuen en condicions d’esclavitud».
Quant a les cançons, danses i interludis instrumentals (sens dubte al servei de les cançons), són un recull de música antiga de l’època colonial, peces recuperades de les tradicions musicals de Mali i de les tradicions orals dels descendents dels esclaus de Madagascar, del Brasil, de Colòmbia i de Mèxic. Bakaré Sangaré recita uns textos que ens situen en els diferents «descobriments i conquestes» que s’alternen amb les peces musicals.
No he trobat cap paraula millor per descriure’l: sublim!

Text: Carme Miró