ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

The Classic Guide to Strategy – vol. 4


Títol: The Classic Guide to Strategy -vol. 4
Autor: John Zorn
Intèrprets: John Zorn
Segell discogràfic: Tzadik

Aquest és el segon enregistrament de John Zorn que us presentem en aquesta edició. Quan esmentàvem la desbordant i eclèctica creativitat del novaiorquès, no ho fèiem debades: hi ha entre aquests dos àlbums un sorprenent contrast d’estils improvisadors, de sonoritats i d’exploració tímbrica.
Els cinc talls del present àlbum, tots anomenats The wind book o El llibre del vent, constitueixen cadascun un episodi en aquesta exploració del so, de les virtuts i característiques menys convencionals del saxòfon. Així, el primer tall explota els harmònics més aguts, les vibracions més inesperades de la canya sotmesa a alta pressió d’aire. És una peça abstracta, però d’una riquesa inusitada, descriptiva, no constreta per les convencions d’afinació i qualitat sonora a les quals està acostumat l’oïdor.
Altres talls, com el segon, exploren tècniques d’aspiració d’aire en l’instrument, vibració dels llavis, etc. El saxòfon esdevé un ésser vivent que grinyola, crida follament, plora amb languidesa o adquireix un aire burleta, quasi còmic. En suma, l’àlbum demostra la inqüestionable mestria de l’instrumentista, el seu imparable flux creatiu i el seu univers estètic abundant en influències i referències culturals. D’alguna manera, la desbordada successió d’experiments sonors de l’àlbum són el proper pas en un llarga trajectòria de sonoritats alternatives, les arrels de les quals podem escoltar en l’expressiu i  poc convencional clarinet Klezmer. En alguns casos, com en el quart tall, aquesta referència és explícita, amb la seva melodia planyent, modal i evocadora, que contrasta amb l’absència de referent melòdic dels talls precedents.

Text:  Neil Manel Frau-Cortes