ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Intertwined paths


Títol: Intertwined paths
Autors: Kurtág, Oliu, Trümpy, Pärt, Pianelli
Intèrprets: Joel Bardolet, Marco Sciriloni, Alessio Piannelli
Segell discogràfic: SEED Music

El jove violinista vigatà, Joel Bardolet, ha iniciat un diàleg amb la música contemporània que al seu torn s’empelta de la bellesa barroca.
Amb el seu violí, i acompanyat al piano per Marco Sciriloni i al violoncel per Alessio Piannelli, ha recorregut grans distàncies musicals. «Espero només que l’entusiasme que tota aquesta música em produeix es pugui copsar d’alguna manera», diu Bardolet.
Intertwined Paths és el títol d’aquest disc que recull obres ben diverses i de totes elles percebem el perfum fragant de la intimitat.
Tot i la joventut de Bardolet, el que ens arriba per mitjà de la seva pulcra interpretació és la seva intensa personalitat: pensem que és un home fi i cavil·lós. I encara afegirem: valent.
Valent, perquè Joel Bardolet interpreta una música, el llenguatge de la qual no entreté sinó que fa repensar. A cada compàs ens interpel·la. El jove violinista podria ser un oracle que ens vaticina el constant moviment del llenguatge musical. A Intertwined Paths hi trobem pregaries, laments, desigs de transcendència, sentiments reposats i contemplatius escrits en un estètica força aspre, contundent.
Allò que es fa present en cadascuna de les obres dels diferents compositors, Kurtág, Oliu, Trümpy, Pärt i Pianelli, és un profund humanisme. Un neo-humanisme, diríem, de gran expressivitat musical i emocional concís i immediat.
El disc comença amb unes versions elaborades de Kurtág sobre la música de Telemann, la Fantasia núm. 7, TWV 40:20 i la peça « Signs, messages and games», tot un homenatge a J.S. Bach. Fins aquí la rememoració barroca.
Continua amb la delicada obra «El inabastable perfil» de Miquel Oliu, Premi Reina Sofía 2015 de Composició; és el primer enregistrament d’aquesta obra guardonada.
Del compositor suís Balz Trümpy, Bardolet interpreta les sis miniatures per a violí sol que donen títol al disc, Intertwined paths. Convé ressaltar que, per aquesta composició, Trümpy es va inspirar en l’obra escultòrica d’Eduardo Chillida.
I si fins ara hem escoltat aquella precisió i contracció dels elements compositius, de la música d’Arvo Pärt i d’Alessio Piannelli copsem la dilatació del temps i l’elevació i la puresa dels sentiments.
Joel Bardolet s’expressa amb una força inèdita!

Text: Carme Miró