ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Viola Concertos


Títol: Viola Concertos
Autor: Telemann, Weber, Baksa & Bruch
Intèrprets: Herbert Kefer
Symphonieorchester Vorarlberg
Direcció: Martin Kerschbaum
Segell discogràfic: Nimbus Records

El violista austríac Herbert Kefer, fundador del prestigiós Artis-Quartett, toca, en aquest enregistrament, un J.B. Guadagnini 1784. Les dues coses ens donen una idea de la personalitat musical d’un violista que té un currículum envejable.
Kefer ha volgut que la peça central d’aquest àlbum sigui la Viola Pannonica, escrita per a viola i orquestra de corda pel compositor romanès Andreas Baksa, una obra comissionada per el Weinklang Festival i estrenada el 12 de maig de 2010 al Festival’s Opening Concert.
Andreas Baksa (1950), que va ser alumne de Bela Bartók (i no és un comentari innocent), va tenir una font d’inspiració tant en la cultura hongaresa com en la cultura croata. La seva Viola Pannonica reflecteix la influència de Bartók, amb un llenguatge dissonant que vehicula amb un respecte profund les melodies populars.
Aquest disc és molt inusual perquè hi ha incloses obres de Georg Philipp Telemann (del disset), Carl Maria von Weber (del divuit), Max Bruch (del dinou) i Andreas Baksa (del vint). La viola entesa des de diferents estils és el que fascina. El més important és escoltar Kefer perquè ens revela el so màgic de la viola i ens fa sentir una joia contagiosa, exuberant.
L’Orquestra Simfònica de Vorarlberg, es va fundar el 1984 en record de la desapareguda Orquestra de la Ràdio Vorarlberg, el 1959; a Àustria hi ha sempre un desig de crear (i escoltar) orquestres d’alt nivell. Cal fer notar que l’Orquestra Simfònica de Vorarlberg s’ha convertit en una referència de la vida la vida cultural de Vorarlberg i, sens dubte, compleix una important tasca cultural.
El resultat d’aquest disc magnífic ens apropa a una música que sobrepassa amb la seva immediatesa la llibertat de les diferències estilístiques.

Text: Núria Serra