ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Foundations


Títol: Foundations
Autor: A. Schultz, S.Cervetti, D. N. Stewart, Joanne D. Carey, D.Perttu, J. Sacks
Intèrprets: Kühn Mixed Choir, Marek Vorlicek, conductor
Libor Dudas, organ
Members of the Millennium Orchestra, Robert Winstin, conductor
Mark Biondolillo, french horn
Greenville Symphony Orchestra, Michael Gelfand, conductor
Shenango Valley Chorale, Edgar Groves, conductor
Moravian Philharmonic Orchestra, Petr Vronský, conductor; Thomas Pinch, organ
Segell discogràfic: Navona Records

Sonograma_FoundationsTot i no ser una obra literària, la Bíblia és, en aquest projecte discogràfic, la font d’inspiració de sis compositors actuals que han escrit unes variades peces per a orquestra, cor i orgue.
Enregistrat entre el maig del 2009 i el gener del 2013, aquest àlbum conté, com dèiem abans, onze peces de variada instrumentació.
En un temps lent, el Magnificat,Op.79, d’Andrew Schultz, expressa amb línies vocals molt suaus aquelles estones d’inquietud que aquella dona jove, després de rebre la visita de l’àngel, deuria sentir pregonament. La música evoluciona completament equilibrada malgrat la tensió prèvia al moment que les veus s’acabaran esvaint en un silenci enigmàtic. Schultz escriu a la capçalera de la seva partitura una frase commovedora de l’escriptora americana Emily Bronte: «No coward soul is mine».
En l’obra Lux Lucet in Tenebris (2002) de Sergio Cervetti, el compositor aplica noves tècniques vocals. Val a dir que en algun moment, ens recorda la densitat emocional de Bruckner.
David Nisbet Stewart és l’autor de les cinc peces per a l’orgue. Són reflexions curtes on les melodies tendeixen a ser líriques que s’organitzen en frases repetitives.
Joanne D. Carey presenta la seva Sinfonia Concertante for Horn and Chamber Orchestra. Mark Biondolillo recondueix els nombrosos camins laberíntics de l’orquestra de cambra amb el seu instrument de vent.Com si, un i altres, busquessin quelcom perdut.
Daniel Perttu introdueix la seva obra Mountain Twilight amb un oboè que suggereix l’arribada d’espectaculars rogencs capvespres. Una obra encarregada pel director d’orquestra Edgar S. Groves per celebrar el quarantè aniversari de la Shenango Valley Chorale.
La darrera obra del disc és for Organ and Orchestra de Jonathan Sacks. Porta un títol molt senzill perquè l’autor, segons explica, va tenir poc temps per escriure-la. El seu estil consisteix a saber organitzar el moviment d’un tema que es desenvolupa en una successió de petits fragments temàtics que s’amplien gràcies a la riquesa instrumental.
Es tracta d’un disc en què l’explosió instrumental, encara que pugui semblar contradictori, enriqueix la intimitat musical.

Text: Marçal Borotau