ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Feral Icons


Títol: Feral Icons
Autor: Peter Vukmirovic Stevens
Intèrpret: Mara Gearman
Segell discogràfic: Navona Records

Feral-IconsCom un riu desbordant d’imaginació, el compositor, pianista i artista multimèdia Peter Vukmirovic Stevens (nét de la famosa cantant d’òpera de la ex Iugoslàvia Olga Vukmirovic ) ha escrit per a la violista de la Seattle Symphony Orchestra, Mara Gearman, Feral Icons. Es tracta d’una suite formada per un conjunt de sis obres per a viola solista amb la intenció de mostrar les diverses qualitats d’aquest instrument de corda. Un dels punts més destacables del viatge interpretatiu, que en aquest cas l’executa la virtuosa violista Mara Gearman, són les riques textures que exposen la bellesa sonora en primer pla; per sota, podem endevinar la solitària narració que va evolucionant amb tonalitats difoses i ritmes isomètrics.
Impressionen les fines melodies que van construint, pas a pas, les harmonies que retè la memòria. Són melodies que el compositor ha anat creant interiorment a partir de les influències de l’Església Ortodoxa Sèrbia i de la inspiració que li proporciona l’art de viatjar.
En efecte, el seu nou àlbum Feral Icons és el resultat del seu viatge a Bulgària i Xipre. En aquelles terres de trobada de diverses cultures, que recentment va visitar, Stevens es va sentir especialment inspirat per la riquesa de les icones, aquestes petites obres d’art que reflecteix el simbolisme i la història de tota una civilització. I ho fa amb un sol instrument, amb la viola: “Cada peça és una espècie d’icona, un quadre en si mateix, d’un atribut en particular ” diu el compositor.
“Salvatges Icones”, que dóna títol al disc, és la peça que mostra els tons crus de la viola, sense floritures ni melangia, sense concessions, obertament. I quina bellesa! Tot aquest llenguatge contundent, que anem descobrint en cadascuna de les peces, va teixint una exuberància sonora que potser voreja la inquietud.
Mara Gearman, dotada d’una elegància expressiva molt especial, interpreta amb profunditat i amb un total domini tècnic cadascuna de les peces que obren un món meravellós, on, precisament, la solitud és un valor i una riquesa.

Text: Carme Miró