ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Zwölf Clavierstücke


Títol: Zwölf Clavierstücke
Autora: Fanny Hensel
Intèrpret: Solveig Wikman
Segell discogràfic: Sterling Records

Què contents que estem de seguir rebent nous enregistraments amb la música de la gran compositora Fanny Hensel!
Fanny Mendelssohn (1805-1847), perquè Mendelssohn és el cognom de soltera i Hensel el de casada, va ser un pianista i compositora alemanya, que a diferència del seu germà, no va poder tenir estudis musicals complets perquè era una dona. Els crítics sempre van tenir envers ella una manca d’equitat imperdonable.
A les notes del disc, hi ha un petit text extret del llibre The Mendelssohn family 1729-1847 on Sebastian Hensel descriu la seva mare Fanny:
«She was a short person. Her eyes were big, dark and very expressive».
No és estrany que aquest llibre esdevingués tot un èxit perquè els Mendelssohn van ser una de les famílies més distingides de l’Alemanya del segle dinou.
L’any 1843 va compondre Zwölf Clavierstücke, dedicades al seu germà (coincidint amb el seu aniversari), una col·lecció de peces per a piano sol -escrites en diferents moments- que es troben a la Bodelian Library d’Oxfrod.
La segona obra d’aquest àlbum és el resultat d’una necessitat compositiva imparable que sorgí en la seva visita a Roma. Eren els primers mesos de 1840. L’editora Breitkopf and Härtel les va publicar per primera vegada l’any 1999. Cadascun dels moviments d’aquesta obra revela la gran inspiració que li suscità Itàlia.
La pianista sueca Solveig Wikman interpreta aquestes peces curtes de caràcter virtuós i ens revela una manera lúcida d’entendre la música de Fanny Hensel. Wikman, que és sens dubte una pianista consumada, mostra el seu virtuosisme pianístic posant en relleu un teixit sonor transparent marcat per la línia melòdica plenament romàntica.
Ja comença a ser hora que es recuperi una biografia més equilibrada i se li doni el reconeixement musical, ben merescut, a la seva persona i no com a germana d’en Fèlix.
Un excel·lent enregistrament de Sterling Records.

Text: Núria Serra