ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Piano Concerto, Symphony No.1 in C minor


Títol: Piano Concerto, Symphony No.1 in C minor
Autor: Eyvind Alnæs
Intèrprets: Håvard Gimse
Oslo-Filharmonic
Direcció: Eivind Aadland
Segell discogràfic: Lawo Classics

Aquest disc és una autèntica revelació. Donar a conèixer la música orquestral de Eyvind Alnæs és tot un plaer. El músic noruec se’l coneix com a compositor de romanços, com a organista i director del cor de Kristiania (Oslo). Però el que no és tan conegut és la seva destacable obra orquestral. I, no en tenim cap dubte, és un luxe que sigui l’Orquestra Filharmònica d’Oslo qui faci el primer enregistrament.
Alnæs (1872-1932), de família de músics, va manifestar de ben petit el seu talent musical – el mateix Edvard Grieg se’n va adonar- i de seguida va començar a estudiar composició; i com molts altres noruecs, en acabar els seus estudis, Alnæs es traslladà a Leipzig per estudiar al Conservatori Mendelssohn. Allà va compondre la seva Simfonia núm. 1 en Do menor, l’any 1897, obra que podem escoltar en aquest disc.
Tot i un cromatisme molt ben controlat, el seu estil és romàntic; les seves melodies, a vegades ombrívoles, tenen aquella sinuositat lànguida dels romàntics. En el segon moviment, l’autor elabora un tema musical propi de la tradició escandinava instrumentada amb molta sensibilitat. En el darrer moviment de la simfonia, Alnæs mostra amb decisió la sumptuositat orquestral. Una simfonia molt ben formada.
El llenguatge del seu Concert per a piano en Re major (1914) és força diferent al de la primera simfonia. El compositor noruec havia aconseguit una gran fluïdesa en el desenvolupament de les seves exuberants melodies.
La construcció harmònica respon a l’estil del romanticisme tardà, amb una instrumentació de vent metall molt notable.
El magnífic pianista Håvard Gimse utilitza la tensió com a element fonamental i com a centre d’atenció. Entremig de la tensió expressiva, el pianista noruec introdueix amb suavitat moments de gran delicadesa.
Eivind Aadland, que és un dels directors més respectats de Noruega, dirigeix l’Orquestra Filharmònica d’Oslo amb una claredat i una vitalitat encomanadissa. L’orquestra noruega, d’una qualitat sonora impressionant, aporta una plenitud musical a raig, d’una tirada, que deixa l’oient sense alè.
Un disc imprescindible per als amants de la música nòrdica i, molt especialment, per aquells que admirem la colossal força de l’Orquestra Filharmònica d’Oslo.

Text: Núria Serra