ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Elegy


Títol: Elegy
Autor: Theo Bleckman
Intèrprets: Theo Bleckmann, voice; Ben Monder, guitar; Shai Maestro, piano; Chris Tordini, bass; John Hollenbeck, drums
Segell discogràfic: ECM Records

El nou i rutilant fitxatge pel segell ECM Records del cantant alemany Theo Bleckmann, però establert musicalment a Nova York, es pot dir sense cap mena de dubte que és fascinant. Bleckmann cantant i també compositor (totes les composicions menys una d’aquest treball són de la seva pròpia autoria) és un músic inclassificable, i d’ell no es pot dir que sigui cap desconegut en l’escena musical ja que té una trajectòria musical consolidada de gravacions com a líder, així com acompanyant (amb ECM Records té dues col·laboracions).
Elegy recull a la perfecció el que pot ser les seves inquietuds interpretatives com a músic, tant en l’àmbit compositiu i interpretatiu com en l’àmbit musical. Bleckmann s’envolta de dos intèrprets amb qui ha col·laborat de manera assídua i ha realitzat projectes creatius, com per exemple, amb el singular guitarrista Ben Monder i el bateria John Hollenbeck.
Elegy és un recull de peces d’una potència i una envergadura musical sublims, un món de melodia i sensualitat que ultrapassa les fronteres de tot el que es pot anomenar música. Theo Bleckmann demostra les seves qualitats compositives al llarg del treball, com les tres petites peces instrumentals en exclusiva per a la formació que l’acompanya («Semblance», «Littlefileds» i «Alate») i que són efímers pensaments musicals sense paraules. La resta de composicions del treball ens demostren les diverses inflexions vocals de Bleckmann i la seva forma d’executar-les, que van molt amb les característiques del segell discogràfic ECM, per l’ús de l’espai, les repercussions sonores, la subtilesa, el dramatisme vocal o la utilització mínima d’elements interpretatius de què fa gala Bleckmann.
Tot això assenyalat es pot comprovar al llarg de la gravació i molt especialment en les interpretacions de temes com la versió de Stephen Sondheim «Comedy Tonight» o «The Mission», una aproximació energètica i trufada d’anades i vingudes sonores i una de les composicions més jazzistes del compacte. També cal anomenar «Elegy» (que dóna títol a l’àlbum), una peça plena de misteri, concebuda musicalment mitjançant gradacions sonores i creatives, passant per la guitarra elèctrica i distorsionada de Monder, les pinzellades de Shai Maestro al piano, el substrat musical del contrabaix de Tordini fins a les cadències de Hollenbeck, i tota aquesta cascada de sons acompanyada d’una veu que s’esvaeix i apareix de manera misteriosa i fosca,on la creativitat proporciona un dels millors moments del compacte. Una versió, a manera de variació, de menys d’un minut de duració, d’aquest tema que acaba arrodonint la concepció musical de la composició.
Cal fer una menció important al grup d’instrumentistes que acompanyen al cantant, excepcionals en tot moment i que son part angular del projecte i del so que l’autor transmet.
Elegy està replet de lirisme, de melodies, d’estats anímics i d’abstraccions sonores que són expressats de manera meravellosa per Theo Bleckmann i el seu grup, i que sens dubte farà d’aquest disc possiblement un dels millors de l’any.

Text: Joan Carles Abelenda.