ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

David


Títol: David
Autor: Eleni Kariandrou
Intèrprets: Kim Kahskashian, Irini Karagianni, Tassis Christoyannoupoulos
Direcció: Alexandros Myrat
Segell discogràfic: ECM

Eleni Kariandrou (Phocis, Grècia 1939) és coneguda com a autora de les bandes sonores dels films del genial Theo Angelopoulos entre altres directors, però a més és la prolífica autora d’un considerable nombre d’obres per orquestra de cambra i música per teatre i televisió. El present àlbum és un brillant exemple de la seva producció de concert.
David és una cantata única, qualificada per Karindrou com a Drama Egeu. La creadora grega, aclamada per obres de la talla d’Ulysses´ Gaze, elaborà aquesta colorista obra basant-se en un poema anònim del segle XVIII escrit a la illa de Chios i publicat per primer cop en 1979. Aquest rerefons serveix a l’artista per fluir plàcidament entre el passat i el present, entre el llenguatge clàssic, els materials de la música popular grega i el cabal musical operístic barroc. Aquesta complicitat amb l’opera barroca no és casual: un bon nombre de versos del text original foren òbviament escrits per a ser cantats, i els estudiosos especulen que la música que amb probabilitat els acompanyava rebia forta influència tant del teatre popular grec de l’època com de l’òpera italiana barroca.
El present enregistrament fou realitzat en directe al Megaron d’Atenes en Novembre de 2010, en el marc d’un festival de tres dies integralment dedicat a la música de Karaindrou. La interpretació és rica en textura i impecable en interpretació, amb molts moments destacables com els passatges de l’expressiva viola de Kim Kashkashian a l’Obertura o el caliu vocal de Tassis Christoyannopoulos. Tassis és responsable d’un dels moments més refrescants de la cantata, quan a Devils exhibeix un humor malvolent realment juganer. La instrumentació ofereix moments plenament barrocs, puntuats per l’orquestra i el clavicèmbal. Alguns dels fragments corals recorden les serenes atmosferes de la litúrgia Ortodoxa, com en el cas de The good things in life i particularment la monodia modal de Psaltes.
L’àlbum presenta un elenc dels millors músics i formacions grecs. Hi escoltem a Kim Kahskashian, viola; Irini Karagianni, mezzo; Tassis Christoyannoupoulos, bariton; Vangelis Christopoulos, oboè; Stella Gadedi, flauta;  Sonia Pisk, fagot; Vangelis Skouras, trompa; Sokratis Anthis, trompeta; Maria Bildea, arpa; Renato ripo, violoncel; Katerina Ktona clavicèmbal; la Coral de l’ERT, dirigida per Antonis Kontogeorgiou; i la Camerata Orchestra, dirigida per Alexandros Myrat.

Text:  Neil Manel Frau-Cortes