ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Dada People


Títol: Dada People
Autor: Dave Douglas
Intèrprets: Dave Douglas, trumpet; Frank Woeste, piano and fender Rhodes; Matt Brewer, bass and Clarence Penn, drums
Segell discogràfic: Greenleaf Music

No tenim cap tipus de dubte que el trompetista i compositor nord-americà Dave Douglas és un dels músics més inquiets que hi ha en l’escena jazzística actual. A través del seu propi segell discogràfic, Greenleaf Music, Dave Douglas publica no només els seus propis projectes musicals sinó tanmateix les propostes d’altres intèrprets. Tots ells desprenen un fort component de risc i de recerca creativa que serveixi com a mitja d’expressió i de sonoritat. Aquest és el cas de la seva última gravació, Dada People, liderada juntament amb el pianista francès Frank Woeste i acompanyat de Matt Brewer al contrabaix i Clarence Penn a la bateria.
Dada People ret homenatge al moviment cultural i artístic europeu que es va anomenar dadaisme i del qual en va formar part l’artista nord-americà Man Ray, el que apareix en la fantàstica foto de la portada del disc al costat del surrealista i gran creador Salvador Dalí. En aquest projecte, tant Douglas com Woeste, han inclòs cinc composicions cadascun. D’alguna manera han intentat plasmar l’abstracció creativa que va proposar el moviment dadà en el seu moment.
És en aquest ambient on Dave Douglas es troba extraordinàriament còmode a l’hora de fer música i de brollar idees que portin a terme el projecte en qüestió. Dada People presenta un plantejament que es mou entre unes idees tradicionals i unes altres més innovadores o progressistes. La utilització de la trompeta amb sordina de Douglas o les sonoritats del fender rhodes de Woeste en determinades composicions ens porten cap a temps pretèrits. Són composicions amb un aire enigmàtic com ara «Transparence» on la trompeta i el piano juguen amb sonoritats i plantejaments contraposats; o també amb la peça «Art of Reinvention» que denoten la idea de reinterpretar l’abstracció del moviment Dada a escala musical.
Dada People és un projecte musical extens i dens en l’àmbit sonor, liderat per dos grans músics, i on la secció rítmica desenvolupa un paper important que farà que la música soni de manera consistent, plena de matisos, de textures i de modulacions melòdiques, així com també de distorsions harmòniques.
Aquest excel·lent projecte és totalment diferent a les últimes produccions del trompetista.
Un disc gratificant.

Text: Joan Carles Abelenda