ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

Clay Jug


Títol: Clay Jug
Autor: Edie Hill
Intèrprets: The Crossing
Direcció: Donald Nally
Segell discogràfic: Navona Records

Edie Hill ens diu que la recerca del sentit de la vida troba en el somni musical un significat indestructible. La seva vida i la seva feina és la música. De les seves composicions no és el realisme el que t’atrau, sinó l’atmosfera.
Les veus del cor The Crossing, a vegades melodioses a vegades dissonants, sempre penetrants, embriaguen de bellesa els que tenen l’oïda fina.
Clay Jug -Gerro d’argila-, produït per Parma Recordings i enregistrat el juliol de 2016 al The High Point de la St. Peter’s Church, és un recull de peces per a cor i conjunt de cambra on Edie Hill explora, elabora i compon música per a sis poemes escrits en diferents idiomes. El text inicial és de la mateixa compositora i Timothy O’Brien, From the Wingbone of a Swan, el segueix The Fenix, extret del conegut Còdex Exoniensis del segle X, les quatre primeres Canciones del alma
(Noche oscura ) de San Juan de la Cruz, Clay Jug de Kabir (poeta i músic hindú) adaptat per Robert Bly i We Bloomed in Spring de St. Teresa d’Àvila (traduït per Daniel Landinsky). Clou el disc l’obra Alma beata et bella de Jacopo Sannazaro.
Tot allò que és impalpable, Edie Hill ho transforma en matèria sonora. La respiració humana és el primer element que ella personalitza amb el seu llenguatge musical perquè sap narrar amb una potència i mestria innata. Res d’humà no li és aliè; Hill sap esquivar els destrets de les nits cendroses.
Els intèrprets d’aquestes peces poètiques son les veus refinades del The Crossing, un cor professional dirigit per Donald Nally que van néixer amb l’objectiu d’especialitzar-se en la música de compositors actuals. Només per donar una dada, han presentat més de quaranta estrenes mundials. Cap minúcia.
Donald Nally dirigeix amb la seva clarividència tècnica i una gran precisió, la qual cosa no està renyida amb la tendresa i la passió que transmet als músics del cor. El resultat és un brillant enregistrament que ens permet gaudir de la poesia i la música. Una vivificant escolta de música contemporània.

Text: Carme Miró