ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Suplement de discos

A Sea Symphony


Títol: A Sea Symphony
Autor: Ralph Vaughan Williams
Intèrprets: Katherine Broderick, Roderick Williams
Schola Cantorum, Ad Solem, Hallé Youth Choir
Hallé Choir and Orchestra
Direcció: Sir Mark Elder
Segell discogràfic: Hallé Records

Ralph Vaughan WilliamsCertament, com diu Michael Kennedy a les notes del disc, el mar va ser un tema popular, recurrent i atractiu per als compositors del segle XX.
Dos coneguts compositors, Claude Debussy i Ralph Vaughan Williams, van compondre les seves obres simfòniques, posant el mar en el fons i en la forma.
El passat el 29 de març de 2014, a la sala de concerts del Bridgewater Hall, Sir Mark Elder, al capdavant de l’orquestra i dels tres cors (més de dos-cents cantaires), una soprano i un baríton, es va enregistrar en directe l’obra A Sea Symphony de R.V. Williams amb el segell Hallé Records.
En aquesta obra simfònica, la música sorgeix amb una naturalitat sorprenent. La direcció exquisida de Mark Elder suscita unes sensacions que, sense arribar a predeterminar el resultat final, permeten l’oient percebre les nombroses textures sonores i la interacció entre els instruments que el compositor anglès desplegà amb la seva magnífica tècnica compositiva, a partir del text poètic recollit a l’obra Leaves of Grass del poeta nord-americà Walt Whitman.
Behold, the sea itself. Amb aquests mots s’inicien els primers compassos de la inicial fanfàrria amb un brillantíssim metall orquestral que acompanya la potència volcànica de les veus del cor. Una bona mostra d’aquest magma marí d’espesses complicitats, és el diàleg equilibrat entre les veus de la soprano Katherine Broderick i del baríton Roderick Williams i l’orquestra. Els dos solistes, amb unes veus d’una nitidesa expressiva sensacional, travessen les aigües impetuoses d’una mar turbulenta i aconsegueixen donar consistència sonora als símbols potents de la mar, de la vida i l’experiència que Williams i Whitman, el compositor i el poeta, van deixar plasmades en aquesta magnífica obra.
Ens el quatre moviments de la simfonia hi trobem, també, espais on s’hi fa lloc el silenci, la calma, com també l’energia i la reconstrucció d’un discurs a partir de la omnipotència presencia del mar. I encara podem afegir que el volum, la dinàmica y l’equilibri sonor mostren el magnífic nivell d’un veterà director que acompanya als seus músics fins a les fites més altes de la interpretació.

Text: Marçal Borotau