ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Cròniques

Tosca


Tosca, Giacomo Puccini
Intèrprets: Tiffany Abban, Massimo Giordano, Juha Uusitalo, Tuomas Pursio, Stefan Szkafarowsky
Savonlinna Opera Festival Orchestra
Savonlinna Opera Festival Choir
Direcció d’escena:
Keith Warner
Direcció musical: Srboljub Dinic

Giacomo Puccini va acabar de compondre la partitura de Tosca, òpera en tres actes, amb llibret de L.Illica i G.Giacosa, sobre el drama homònim de V. Sardou, l’any 1889. L’òpera fou estrenada al Teatre Constanzi (el nom del promotor)- l’actual Teatro dell’Opera de Roma-, l’any 1900.

Juha Uusitalo

Juha Uusitalo

El compositor italià va utilitzar leitmotivs, és a dir, les referències musicals a objectes i persones fàcilment distingibles; mai però al nivell de R.Wagner. Val a dir que sabia manejar molt bé la dramatúrgia que es basa en l’exaltació de passions  i d’arravataments humans.

L’aplaudiment del públic va ser per a l’orquestra de la Savonlinna Opera Festival amb Srboljub Dinic al capdavant, oferint una versió intel·ligent i d’un gran nivell interpretatiu. El director serbi, enèrgic i convincent, va ser ovacionat amb generositat pel públic.
Tosca és una de les òperes més interpretades del repertori de Puccini, i destaca per una exhibició inesgotable de lirisme. De nítid contingut polític amb una clara al·lusió a l’agressivitat del poder, l’acció dramàtica incrementa la relació entre l’erotisme i la mort, una pulsió densa i complexa que va inspirar el compositor.
Tiffany Abban, formada al reputat Institut Curtis, té una facilitat natural per a la interpretació de la música de Puccini. En la seva pregària, Vissi d’arte, la soprano nord-americana va deixar una empremta de passió continguda davant d’un odiós Scarpia, amb la veu de l’extraordinari baix-baríton finlandès Juha Uusitalo.

Tosca

©Timo Seppäläinen, Itä-Savo

Dit això, en les seves trobades amb Cavaradossi, l’artista i l’heroi, no hi havia una bona compenetració, la qual cosa fou una rèmora per a una obra repleta de passions. El tenor italià Massimo Giordano va arrencar una bona ovació amb una malenconia commovedora en el “E lucevan le stelle” del tercer acte.
L’escenografia de Keith Warner, especialista en òperes de Wagner, mostrà una lúgubre la presó, on treballa Caravadossi pintant un quadre de Maria Magdalena. Warner albergà la bellesa ombrívola de la basílica romana Sant’Andrea della Valle i aportà un estil correcte per a una obra que transcorre a la mítica Roma.

Text: Carme Miró