ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Cròniques

The Tallis Scholars


The Tallis Scholars

Director: Peter Phillips
Cristóbal de Morales. Francisco Guerrero
Greyfriars Kirk

“Seguint la llum de sol, deixem el Vell Món”, Cristòfor Colom.
Aquest és un dels lemes que ha utilitzat l’Edinburgh International Festival amb seu al The Hub, un edifici gòtic situat al Royal Mile, el carrer principal del casc antic de la capital escocesa.

Edimburg acull una trobada internacional d’activitats culturals amb més de 2.300 artistes que participen en concerts, obres de teatre, circ, peces de dansa i òperes. Es tracta d’una cita anual on conflueixen nombrosos festivals artístics de diversa índole. La ciutat de la regió de Lothian que prengué el nom del rei Edwin de Northumberland, Edwinsburgh, es caracteritza pel seu caràcter obert i, any rere any, rep amb cordialitat els milers de visitants que acudeixen a la cita cultural.

The Tallis ScholarsFotografia: Eric Richmond

The Tallis Scholars, agrupació vocal de marcada rellevància internacional, va ser fundada l’any 1973 per Peter Philips, director, erudit i investigador de la polifonia del Renaixement. El prestigiós conjunt vocal va oferir un concert de musica coral dels dos mestres de la catedral de Sevilla, Cristóbal de Morales i Francisco Guerrero.

El recital se celebrà a l’església Greyfriars Kirk, situada al centre de la ciutat. Cristóbal de Morales, compositor andalús vinculat a l’escola polifònica andalusa, amb intermitents problemes de salut, posseïa una atuïdora capacitat compositiva; gairebé tota la seva obra és sacra. Els seus ostinatos, que generen un gran impuls harmònic, afegeixen complexitat a les perfectes línies melòdiques dels motius musicals. Morales utilitzà procediments compositius d’una enorme transcendència per al desenvolupament posterior del contrapunt. Francisco Guerrero, deixeble de Cristóbal de Morales, fou un viatger infatigable. Va conèixer Gioseffo Zarlino, el gran teòric italià, en un dels seus viatges a Venècia. Publicà gran part de la seva obra a Sevilla, Venècia i París. Cal recordar que la seva biografia va ser publicada per Francisco Pacheco, tractadista d’art i sogre del pintor Diego Velázquez. La seva música es va interpretar a Mèxic, Guatemala i Perú. Val a dir que des de Sevilla sortien vaixells cap el Nou Món.

The Tallis Scholars va oferir una visió panoràmica de la música de dos  distingits compositors espanyols del segle XVI. El caràcter distintiu de les seves veus és la precisió, el refinament, la flexibilitat melòdica i una exquisida musicalitat. Cadascuna de les parts vocals protagonitza un control dinàmic en el nucli del mateix teixit polifònic. En altres paraules, quan s’escolta a The Tallis Scholars es té la sensació de romandre en un ambient habitat per una impactant expansió melòdica. La coherència estilística és el desenllaç d’una esplèndida coincidència, imaginativa i efervescent, molt ben deduïda.

Les magistrals veus acoblades van sustentar una afinació vigorosa i estable. Les seves interpretacions insinuen espais de serenor, de riqueses en el timbre, de sonoritats suaus, tènues, lleus. Les veus crescudes en rica sensualitat asseguren una inventiva en el tractament rítmic que sadolla la curiositat del públic. Així mateix, la qualitat de la notable interpretació del Regina caeli de Morales va crear un clima de destacada espiritualitat. Peter Philips va glossar  les diferents obres del recital. L’eminent director dirigí amb justesa i lucidesa la complexa Missa surge propera, ostentosa i extraordinàriament bella. Una límpida direcció que aconduïa amb fermesa els sofisticats artificis contrapuntístics interpretats a la perfecció per la prestigiosa agrupació vocal.

 

Text: Carme Miró