ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Cròniques

Savonlinna Opera Festival-II


Sonograma Magazine va iniciar el seu projecte cooperatiu a Internet el 23 d’abril del 2008, tot celebrant la diada de Sant Jordi, amb una entrevista a la compositora finlandesa Kaija Saariaho. Certament, sentim complicitats amb aquest país on les primeres alumnes de les escoles de música són les dones embarassades. Així és com comença el cicle de l’educació musical a Finlàndia.
El poble finlandès, que ha hagut de esmerçar molta energia per defensar la seva llengua, es manifesta amb una irrefutable noblesa. És un país que segueix sent capdavanter en l’educació i s’expressa amb una veu sonora, juvenil, transparent i, singularment joiosa.

savonlinna opera estival

©Sonograma Magazine

L’equip humà de l’organització del Savonlinna Opera Festival, cortès i entranyable, fa possible amb una excel·lent eficàcia que l’òpera esdevingui una festa a l’abast de tothom. L’aforament del Castell d’Onlavonlinna, unes 2200 butaques aproximadament, aplega un públic divers. La pluralitat és present als passadissos de les torres circulars que mostren l’emblemàtic senyoratge al mig del llac.


savonlinna opera festival

©Sonograma Magazine

De forma regular, el Festival fa les seves produccions pròpies tot i que col·labora amb altres països, com ha estat en altres edicions amb el The Central Òpera of China l’any 1998; un any més tard, va col·laborar amb la Tokio Nikiki Opera Theatre. L’any 2000 amb la New Israeli Opera i el 2008 amb la Shanghai Opera House, per posar uns exemples.
Enguany, el Savonlinna Opera Festival col·labora amb la Hungarian State Opera Theatre amb la producció de “Don Carlo “ de Giuseppe Verdi.
A més a més, Savonlinna Opera Festival dóna suport a la Savonlinna Music Academy. Inclou en la seva programació, la producció de l’òpera “El matrimonio segreto” de Domenico Cimarosa (1749-1801), que forma part del projecte Musical Bridge. Es tracta d’un projecte que anima a construir ponts entre la cultura finlandesa i els països àrabs. Fou l’any 2002 quan Ralf Gothóni, pianista i director finlandès, va proposar aquesta cooperació amb l’Òpera del Caire (inaugurada el 1988).
L’objectiu de Musical Bridge és incrementar el diàleg entre les nacions, de diferents religions i ideologies polítiques mitjançant la música. Aquest objectius s’acompleixen mercès la sòlida cooperació cultural entre la Comunitat Europea i les Nacions Àrabs

Text: Carme Miró