ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Cròniques

Recital Edita Gruberova


Recital Edita Gruberova
Autors:
Franz Schubert, Serguei Rakhmàninov, Richard Strauss
Intèrprets:
Edita Gruberova, Alexander Schmalcz
Gran Teatre del Liceu, 17 de novembre

El recital de lieder que se celebrà al Liceu el passat diumenge a la tarda va començar amb una forta ovació. El desfici del públic, seguidor de la soprano eslovaca, semblava no tenir aturador. “Edita, la regina solo sei tu”, això es podia llegir al llençol que es va desplegar des d’un llotja del prosceni.
Tot i que la interpretació de les dues parts van tenir un interès desigual, la soprano Edita Gruberova, acompanyada pel pianista Alexander Schmalcz, van fer del concert una suma inalterable de talent.
Admetent que la primera part del concert, com dèiem abans, va sonar massa convencional, sense aquell intimisme que susciten les melodies de Schubert, la segona part, en canvi, va destacar per l’apassionament i el virtuosisme.Edita Gruberova-©A.Bofill
Edita Gruberova-©A.Bofill

Les tres cançons de Rakhmàninov, molt especialment el bellíssim poema de Puixkin amb un formidable acompanyament pianístic, i, sobretot, els lieder de Richard Strauss, van enlluernar el públic. I amb raó.
En concret, la soprano, que té uns lligams profunds amb el Liceu i els liceistes, segueix delectant amb la seva fondària emotiva (val a dir que afegeix algun so desafinat) i la seva convicció dramàtica. Va cloure el concert amb quatre bisos i amb un fervorós públic fent fotografies a dojo.
El proper 29 de novembre, Gruberova rebrà el premi Herbert von Karajan 2013, un reconeixement a la seva trajectòria musical que ha desenvolupat amb una enorme quantitat d’intel·ligència, i que, en bona part, l’ha dedicada especialment al Bel Canto. No tenim cap dubte que se’l mereix.
En efecte, Edita Gruberova va tornar a ser la reina del Liceu.

Text: Carme Miró