ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Cròniques

Quartets de corda


Quartets de corda
Autors:
Haydn, Boccherini, Arriaga
Intèrprets:
Hiro Kurosaki, Miren Zebeiro, Daniel Lorenzo, Josetxu Obregón
La Ritirata
La Seu d’Urgell, 26 d’agost

No és la primera vegada que en parlem. La Ritirata, que és una formació de cambra que va néixer amb l’ennoblidora idea d’abordar la interpretació de la música antiga amb criteris historicistes i amb l’ús d’instruments d’època, ha deixat la seva empremta a Sonograma Magazine. Josetxu Obregón ens va concedir una entrevista (FeMAP, 2013)-l’enllaç-, va publicar un article (Sonograma Magazine#024)- l’enllaç– i hem ressenyat el seu darrer disc, dedicat integrament al malaguanyat compositor espanyol Juan Crisóstomo de Arriaga
l’enllaç-.

 Josetxu Obregón ©Maria Ivanova

Josetxu Obregón ©Maria Ivanova

La traca final de la 6ena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus va ser un concert de La Ritirata, un recital en el qual van interpretar tres quartets de corda de tres autors del classicisme.
Una gran ocasió per arrodonir un rotund èxit del FeMAP.
Vàrem gaudir d’una bona acústica a la Capella de Sant Miquel de La Seu d’Urgell, i vàrem ser testimonis de la conjunció admirable entre la bellesa de l’acurada interpretació de Kurosaki, Zebeiro, Lorenzo i Obregón (és impressionant l’evolució innegable de les seves prodigioses habilitats musicals) i la bellesa sonora dels seus instruments.

Hiro Kurosaki ©Maria Ivanova

Hiro Kurosaki ©Maria Ivanova

Hiro Kurosaki, afable i dinàmic, i Miren Zebeiro, calmosa i tímida, dialogaven en íntims cercles màgics. Daniel Lorenzo, diligent i eficaç, concertava delectables melodies i Josetxu Obregón, apassionat i entusiasta, contrapuntejava totes les veus del quartet.

Miren Zebeiro, Daniel Lorenzo ©Maria Ivanova

Miren Zebeiro, Daniel Lorenzo ©Maria Ivanova

A la qualitat artística dels quatre músics, ja demostrada en nombroses ocasions, cal afegir-hi la nitidesa del fraseig i la mirada integradora de l’estil musical del classicisme.
L’encant i la màgia de les seves complicitats no se’ns escapaven. Els quatre instrumentistes de corda, que ja porten una bona colla d’anys sumant coneixement i mostrant la diversitat de l’experiència musical, fàcilment identificables com a seductors i competents, són un grup de lírics despresos que comparteixen generosament el seu art amb el públic. I és que la seva activitat creativa commou les fibres de la sensibilitat.

Text: Carme Miró