ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Cròniques

Mitsuko Uchida


Títol: Obres per a piano
Autors: Bach, Schoenberg, Schumann
Intèrpret: Mitsuko Uchida
Obres: Prelude and Fugue No 1 in C BWV870, Prelude and Fugue No 14 in F sharp minor BWV883, J.S. Bach
Six Little Piano Pieces Op 19, Arnold Schoenberg
Waldszenen Op 82, Piano Sonata No 2 in G minor Op 22,
Gesänge der Frühe Op 133, Robert Schumann
Usher Hall, 13 d’agost

No se m’acudeix millor carta de presentació per al concert i per al personatge que reunir en una sola persona la humanitat – proporciona ajudes econòmiques als joves músics molt conscient de que disposa d’un sòlid pensament crític que no fa concessions a la fama- i una extraordinària musicalitat.
Mitsuko Uchida supera amb escreix les qualitats de les dues vessants de la seva exuberant personalitat. Ja vàrem escoltar-la a Barcelona el passat mes de març, interpretant al piano i dirigint la Mahler Chamber Orchestra; va ser un recital inoblidable.

 Mitsuko Uchida

© Roger Mastroianni

En una entrevista per un diari anglès (The Guardian), Uchida, que ella mateixa es considera una persona estranya, afirmava que La música és com una gran pintura emmarcada en el temps.
El repertori de concert del Festival que va executar en solitari – recordem que el dia abans havia fet un estremidor Beethoven amb la Bavarian Radio Symphony Orchestra – albergava peces, com petits poemes, de tres compositors centreeuropeus.
L’essència, el fil conductor, de la seva execució pianística destacà per una visió artística vital i enèrgica envers unes obres estructuralment molt diferents. La pianista japonesa, sempre molt concentrada, combina l’expressió més subtil i més íntima amb l’explosió més agosarada i més intrèpida del seu toc de llum pianístic. Els seus moviments, les seves mans acollidores i la seva capacitat per deixar en suspens la ressonància final de la darrera nota del piano (ben respectada pel públic escocès) fan d’aquesta intèrpret una artista que transmet entusiasme per la vida i, en especial, un amor sense límits per la música.
Per bé que l’execució immaculada, límpida i cristal·lina, de les Six Little Piano Pieces Op 19 d’Arnold Schoenberg van magnetitzar el públic, la interpretació del Gesänge der Frühe Op 133 de Schumann va encendre l’ovació persistent al final del concert. Uchida, que només volia fer un encore ben petit, va acabar interpretant Mozart; el públic de l’Usher Hall, ple de gom a gom, no volia marxar.
No hi ha dubte que la personalitat de Mitsuko Uchida aixeca passions.

Text: Carme Miró