ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Cròniques

Messiah, HWV 56, G. F. Händel


Messiah, HWV 56, G. F. Händel
Intèrprets:
Emmanuelle de Negri, Katherine Watson, Carlo Vistoli, Samuel Boden, Konstantin Wolff
Les Arts Florissants
Direcció: William Christie
Palau 100, 15 de desembre

Després de vint anys, si fa no fa, de l’immillorable -dèiem- enregistrament del Messiah, HWV 56, de G. F. Händel (la versió de Dublín, 1742) dirigit per William Christie, el passat dijous vàrem tornar a escoltar, amb diferents solistes i músics de l’Orquestra i el Cor de Les Arts Florissants, una versió nova, exquisida de cap a cap, de l’oratori que Händel va compondre en el gènere específic de l’English theater oratorio.
L’oratori va ser un gènere creat amb les tècniques musicals teatrals sobre la història sagrada, dit d’una altra manera, és un drama musical de tema religiós. L’autor del llibret fou Charles Jennens, quinze anys més jove que Händel, i  va escriure un text ajustat, amb algunes adaptacions, de la versió autoritzada de la Bíblia. L’autor de la música, G. F. Händel, que mai no va dubtar d’utilitzar l’art de la paròdia, se serví de fragments d’obres anteriors d’origen profà. Una de les paròdies més boniques és el No, di voi non vo’fidarmi, la cantata italiana, que regalarà la seva melodia al For Unto Us a Child is Born del Messiah.

William Christie

William Christie

Tornem, però, al concert que se celebrà el passat dijous.
Tant Emmanuelle de Negri, una delícia de veu, com Katherine Watson, amb una subjugant serenitat, van interpretar en un magnífic anglès l’esperit de claredat que volia (amb obstinació) Charles Jennens. El significat de les paraules!
Al cap i a la fi, això era el més important.
Completaven el quintet de solistes, el contratenor italià Carlo Vistoli amb unes subtils interpretacions, el baix-baríton Konstantin Wolff d’una expressivitat molt fina, i el tenor Samuel Boden, me’l deixo pel final, que ens va permetre somiar desperts totes les belleses del món amb la seva veu dolça, refinada i eloqüent.
William Christie segueix sent un director essencial per a la reflexió de la música barroca.

Text: Carme Miró