ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Cròniques

Més Granados que mai


Purificació Terrado
Directora de l’Auditori Enric Granados de Lleida

 

Des que, fa una mica més de dos anys, l’Ajuntament de Lleida va començar a preparar els actes commemoratius dels Anys Granados 2016 i 2017 (centenari de la mort i 150è aniversari del naixement, respectivament), l’Auditori Enric Granados de Lleida va tenir clar que s’havia d’implicar a fons en aquesta celebració. No només perquè porta el nom del compositor lleidatà més internacional, sinó també, i sobre tot, perquè estem convençuts que qualsevol esforç per honorar la seva figura val la pena.

Des de llavors, i amb l’impuls de la Comissió Any Granados, hem treballat perquè la seva música estigui molt present en la nostra programació, i també per deixar un llegat que romangui en els propers anys. Ara, en l’equador de la commemoració, podem començar a fer balanç, però també mirar cap al futur immediat, que es presenta ben atapeït.

Aquest mes de gener, per exemple, s’inaugurarà al Museu de Lleida l’exposició commemorativa que després, al setembre, es podrà veure al Museu de la Música de Barcelona. Serà una excel·lent ocasió per revisar la figura de Granados i copsar-ne la dimensió que va tenir realment, que va molt més enllà de les Goyescas i les Danzas españolas, i que entronca directament amb el Modernisme català i les avantguardes europees del seu moment.

Una mica més tard, el 7 de maig, conjuntament amb La Llotja, hem impulsat una producció de l’òpera Goyescas que posarà al dia aquesta història d’amor, destacant-ne la seva universalitat per damunt dels nombrosos referents locals en què es basa. Esperem que sigui una de les cites imprescindibles de l’any.

Si mirem enrere, de 2016 hem de destacar sense cap dubte la producció de l’òpera Follet, que va tenir una gran acollida, i de l’Auditori Enric Granados va passar al festival de Torroella de Montgrí i a finals d’any ha vist la llum en forma d’enregistrament discogràfic. Tot un èxit per a una partitura que havia estat 113 anys desada en un calaix.

L’Auditori Enric Granados seguirà tenint una activitat ben intensa aquest 2017, com ja va succeir al 2016. José Menor, pianista resident aquestes dues temporades, seguirà interpretant l’obra per a piano i de cambra de Granados, com ha fet per tot el món, incloent sales com el Carnegie Hall de Nova York. Just abans de Sant Jordi, la mezzosoprano Marta Infante i el pianista Jorge Robaina presenten el programa “Granados, l’últim Romàntic”. Versions de Granados amb jazz, flamenc i espectacles infantils completen la nostra oferta.

A més, l’any Granados ha servit perquè apareguin nous llibres sobre la figura del compositor: la Correspondencia epistolar de Enrique Granados, 1892-1916, de Míriam Perandones; la traducció de la biografia publicada en anglès fa una dècada per Walter Clark; i Granados, el so de la mirada, de Mònica Pagés, en són alguns dels més destacats. En aquest context, cal destacar la recuperació, edició, publicació, representació i enregistrament (Tritó) de l’òpera Follet, que al febrer de l’any passat va sorprendre, en donar a conèixer un Granados simfònic, gairebé wagnerià, que havia estat ignorat durant més d’un segle.