ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Cròniques

Lohengrin


Lohengrin, Richard Wagner
Intèrprets: Jaakko Ryhänen, Richard Crawley, Amber Wagner, Thomas Hall,
Jordanka Milkova
Savonlinna Opera Festival Orchestra
Savonlinna Opera Festival Choir
Direcció d’escena:
Roman Hovenbitzer
Direcció musical: Philippe Auguin

L’òpera romàntica en tres actes, Lohengrin, va ser estrenada a Weimar, el 28 d’agost de 1850 i dirigida per Franz Liszt mentre Wagner estava exiliat a Suïssa.
El preludi inicial de Lohengrin és una extensa impressió espiritual; el compositor alemany va compendiar en un sol tema tota la grandesa del Sant Greal.

Lohengrin, Richard Wagner

©Timo Seppäläinen, Itä-Savo

Richard Wagner va escriure el llibret i la música a partir del poema èpic del poeta cortesà Wolfram von Eschenbach (~1170 —~1220), autor d’una obra de gran fantasia i profunda religiositat.
A l’escena, l’orquestra en silenci, un nen juga sol amb el signe. El públic espera que el director iniciï els compassos del preludi. Un silenci que crea una sensació preliminar de tragèdia.
Roman Hovenbitzer, director d’escena independent, és un intel·lectual que captiva per la seva imaginació. Amb idees molt modernes, utilitza un vocabulari visual que posa en relleu els trets més enèrgics de l’expressió dramàtica. Va posar èmfasi en els símbols més significatius: una creu immensa al centre de l’escenari, les espases, el calze i el signe que acabarà cremant-se amb les flames.
El repartiment, en plena forma, juntament amb el Savonlinna Opera Festival Choir van impressionar l’audiència amb la recreació d’un autèntic clímax dramàtic.
Van haver alguns moments desnivellats en la direcció de Philippe Auguin; algun tempo massa lent, de tebior sonora, contrastava amb l’enèrgic so orquestral que enriquia l’experiència mística de la cerimònia misteriosa d’un cromatisme sonor incipient. El baix Jaakko Ryhänen, de veu poderosa, aportà una considerable subtilitat al personatge, el rei Enric.

Lohengrin, Richard Wagner

©Timo Seppäläinen, Itä-Savo

Richard Crawley, intèrpret de repertori de tenor spinto, va recolzar el Lohengrin a una mida gegantina, amb un llenguatge expressiu totalment admirable.
La soprano americana Amber Wagner, que compta amb crítiques estel·lars, va embellir una Elsa de Brabant enamorada que assumeix amb submissió la conspiració d’Ortrud i Telramund.

Text: Carme Miró