ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Cròniques

La Real Cámara amb Raquel Andueza


Noves músiques a la cort de l’Arxiduc Carles
Autors: Emanuele Barón d’Astorga, Charles Desmazures, Antonio Caldara, Giussepe Porsile, Francesc Valls, Tomàs Milans i Godayol, Tomasso Albinoni
Intèrprets:
Raquel Andueza, soprano
La Real Cámara
Santuari de Queralt, 11 de juliol

Emilio Moreno, persona autoritzadíssima, ha dirigit des del seu violí, com a mestre de concert, una selecció de peces que sonaven a Barcelona entre 1700 i 1714. Es va percebre el coneixement a fons del mestre de concert, el seu entusiasme matisat per un criteri musical sovint rigorós.

Emilio Moreno ©Maria Ivanova

Emilio Moreno ©Maria Ivanova

El FeMAP, que va programar el concert al Santuari de la Mare de Déu de Queralt, ens ha ofert una nova mostra de música històrica antiga de qualitat.
Va ser un al·licient musical poder comptar amb bons intèrprets i amb una interessant recuperació de partitures d’oblidats compositors que varen fer les seves estrenes a la Catedral de Barcelona.

Raquel Andueza ©Maria Ivanova

Raquel Andueza ©Maria Ivanova

La Real Cámara, fundada al 1996, van interpretar, amb encert i encant, obres exigents, lligades a fets polítics i socials, que han estat recuperades i revisades, en diferents edicions: Emilio Moreno, ha fet l’edició de les obres d’Astorga, Desmazures, Caldara o Albinoni; Sergi Casademunt del Motet de Francesc Valls; i Josep Dolcet & Jordi Ribelli del Tono de Tomàs Milans i Godayol, un músic il·lustre originari de Canet.
El conjunt instrumental, format per aquesta ocasió pel mateix Emilio Moreno (violí), Antonio Almela (violí), Antonio Clares (viola), Mercedes Ruiz (violoncel), Eduard Martínez (clavecí) i Jesús Fernández Baena (tiorba), va comptar amb la soprano Raquel Andueza, la veu de la qual va brillar com un astre, van ser els artífex d’un programa que ha seleccionat les peces més distintives d’aquell fonamental canvi de la música hispànica sota la gran influència de l’estil francès i italià, que va arribar de manera contundent a Barcelona.
Un concert esplèndid gràcies als músics que van definir i expandir el seu bon ofici interpretatiu. El millor de tot és constatar que, tot i les greus dificultats per les quals passa la cultura musical, tenim la sort de poder escoltar intèrprets d’una sensibilitat que delecten al públic més exigent.

Text: Carme Miró