ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Cròniques

Kent Nagano


La mer, Claude Debusssy
Water Concerto, Tan Dun
Simfonia núm. 6 “Pastoral”, L.v.Beethoven
Intèrprets: Orchestre symphonique de Montréal
Director: Kent Nagano
Kent Nagano, director d’orquestra nord-americà, és fidel a la seva voluntat de seguir l’expressió de la pura bellesa. Al capdavant de l’Orchestre Symphonique de Montréal va tornar a encisar al públic amb la seva capacitat de rescatar el so original de la comunicació sonora, digne d’encomi. Començant amb La mer de Claude Debussy; els jocs de l’aigua, els diàlegs amb el mar van ser un elogiós esguard de Nagano sobre la matèria liquada, essencialment lligada als profunds sentiments de l’ànima. L’orquestra va recrear moments especialment vívids i d’un acoloriment instrumental destacable.

Kent NaganoEn la mateixa primera part, el celebrat mestre d’ascendència japonesa, va menar la solvent orquestra cap una espai, visual i sonor, d’una autèntica polifonia de l’aigua. El Water Concerto, obra de Tan Dun, és una inimitable proposta estructurada en un preludi i tres moviments continus on el compositor xinès dóna privilegi a allò que és ínfim; un aplec d’intercalacions sonores acompanyades de fulgurants imatges de gran sensualitat.
A l’escenari, davant l’orquestra, els bols d’aigua amb un micròfon cadascun. Els tres percussionistes, Wang Beibei, Serge Desgagnés i Dunsmore Andrew, recreaven el so de l’aigua en moviment.

Wang Beibei

L’extraordinària percussionista xinesa, Wang Beibei, enlluernà amb els moviments dels dits de la mà dins els bols, creant l’expansió de l’aigua amb un aleteig esbalaïdor. Una línia rítmica impertorbable, improvisada en el preludi, i melodies modals a la corda de l’orquestra. Una fascinant representació visual on podíem percebre i experimentar amb l’oïda les nombroses i il·limitades vibracions fora i dins l’aigua. Oscil·lacions de so de petits gongs que s’introduïen dins els bols, esquellots percudits -també dins i fora de l’aigua- i una tremolor auditiva que desafiava al públic a verificar si es tractava d’una obra d’art o d’una perfomance còmica.

Wang BeibeiLa segona part del concert, Nagano, amb l’elegància que li és natural, va reconduir l’audiència a la tradició musical com si es tractés del riu que porta el seu tribut al mar; la Simfonia núm.6, Pastoral, de Beethoven fou una refinada exhibició del dinamisme i la força comunicativa de l’Orchestre Symphonique de Montréal. Kent Nagano – impecable, sensible i persuasiu – viu la música en un ignot paratge i la comunica amb minucioses emocions. Ell és capaç de crear moviment sonor amb el seu balanceig; el seu gest, gens autoritari, acondueix als musics amb llibertat i duu a l’audiència a una autèntica i joiosa celebració musical.

Text: Carme Miró