ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Cròniques

Il matrimonio segreto


Il matrimonio segreto, Domenico Cimarosa
Intèrprets: Minna Seilonen, Eeva-Maria Kopp, Theresa Paul, Simo Mäkinen, Antti Pakkanen, Waltteri Torikka, Ronnie Karlsson
Wegelius Opera Ensemble
Direcció musical: Anna-Maria Helsing

El drama giocoso escrit per Giovanni Bertati, una obra divertida que gira al voltant d’un secret amb final feliç, va interessar al compositor Domenico Cimarosa (1749-1801).  Il matrimonio segreto, l’obra mestra del compositor italiàs’estrenà  a Viena, el 7 de febrer de l’any 1792.

Cimarosa_Savonlinna

©Sonograma Magazine

A Vertigo, la commovedora novel·la de l’escriptor bavarès W.G. Sebald, el narrador evoca, en un viatge a Venècia, els rumors que Cimarosa podria haver estat enverinat per ordre de la reina Carolina, a causa de la seva implicació en el moviment revolucionari de Nàpols.
L’amè argument de l’òpera se situa a Bolònia. Geronimo, un comerciant vingut a més, vol casar una de les seves dues filles i entroncar la família amb l’alta aristocràcia; ell però, ignora que ella, la Carolina, s’ha casat amb Paolino, el seu empleat. La trama es comença a embolicar quan la tieta de la Carolina, Fidalma, també està enamorada del dependent. Tot plegat s’embrolla amb converses d’amagat, malentesos i furtives entremaliadures que s’apleguen en situacions inversemblants i còmiques.
La directora Anna-Maria Helsing, graduada a la Sibelius Academy d’Helsinki, va oferir una visió de pulcre concisió. Una figura rellevant en el camp de la direcció orquestral; va estrenar l’òpera Adrian Mater de la compositora Kaija Saariaho amb la Finnish National Opera. La seva direcció, acadèmica i enèrgica, va infondre amb un impuls espectacular l’entusiasme als cantants i al públic.
En una agrupació musical menor arranjada per a piano, Helsing va assegurar l’eficiència dels joves músics que formen part del projecte Musical Bridge.
Les tres cantants van ser les autèntiques protagonistes, que amb gran talent van superar amb un bon nivell les expectatives dels seus personatges. L’entusiasme va irrompre a la sala de concert del Savonlinna Hall, situada a l’”Islands of the Fortunate“. El públic va vibrar amb una emoció continguda.

Text: Carme Miró