ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Cròniques

Festival de Música Antiga dels Pirineus


Festival de Música Antiga dels Pirineus

El FeMAP va obrir les portes de l’edició 2013 amb la celebració inaugural a La Seu d’Urgell. Es va presentar al públic un festival que té per objectiu revalorar el patrimoni arquitectònic, musical i cultural d’un dels entorns naturals més bells de Catalunya. Enguany, el país convidat ha estat Polònia.
Josep Mª Dutrèn, director del festival, ha gestionat amb un equip de destacable qualitat professional i humana un festival especialitzat en música antiga. Un exercici de difusió força difícil perquè, a l’estiu, hi ha una oferta musical, encara que dispersa, molt potent a la Costa Brava.
El FeMAP, que va iniciar la seva singladura l’any 2011, ha creat sinergies amb altres festivals de la regió, aprofitant l’embranzida que alguns municipis donen, des de fa uns anys, a la cultura musical. Alguns alcaldes -possiblement se n’hi afegiran més-, juntament amb l’equip del Festival, van pensar que la millor aposta seria la música antiga, des de l’època medieval fins al barroc. És evident que hi ha un interès cultural perquè el Festival s’estengui a més pobles del territori.
No se’ns escapa que aquesta aposta valenta, que lidera Josep M. Dutrèn, contribueix al creixement econòmic de la regió pirinenca. Un atractiu, sens dubte, d’innegable qualitat. Cada any, ens diu Dutrèn, s’incorporen nous elements d’interès cultural perquè és un festival viu, que batega i evoluciona. Enguany el festival s’ha consolidat amb un 25% més de públic que l’any anterior.
En total, 4.000 persones han pogut gaudir dels 40 concerts programats en un total de 20 municipis dels Pirineus entre els dies 12 de juliol i 24 d’agost. Aquesta xifra suposa un increment del 25% respecte el número d’assistents de 2012. Enguany, el FeMAP ha exhaurit entrades en un total de 7 concerts incloent les dues actuacions del contratenor Xavier Sabata a Avià i Puigcerdà, el concert d’Accademia del Piacere a l’Estany Gento (Vall Fosca) o els concerts de La Ritirata a Sort i a Guardiola de Berguedà, entre d’altres. La venda de paquets turístics iniciada enguany amb èxit ha contribuït també a l’augment de públics. Aquest 2013, el FeMAP ha ofert més de 50 paquets turístics combinant entrades pels concerts amb ofertes d’allotjament i propostes turístiques culturals, gastronòmiques i de natura.
De cara al 2014, el FeMAP preveu continuar ampliant el nombre de municipis participants així com també seguir buscant experiències de concert úniques, seguint el model del concert a l’Estany Gento, on el públic només podia accedir en telefèric. En definitiva, la intenció del FeMAP és seguir programant concerts «amb un plus» on l’experiència musical es complementi amb factors extra-musicals.
Des de Sonograma Magazine manifestem públicament l’agraïment a tot l’equip del FeMap; a Violeta Amargant, responsable de comunicació, per la seva professionalitat i el seu tracte exquisit.
La nostra enhorabona per a tots aquells que gestionen i participen d’un festival que ja comença a ser un referent europeu.

Text: Carme Miró