ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Cròniques

Edinburgh International Festival


L’edició de l’Edinburgh International Festival de 2011, dirigida per Jonathan Mills, s’ha inspirat en la bellesa oriental. Produccions artístiques plenes de sensualitat i bellesa, provinents de la Xina, l’Índia, Japó, Corea i Vietnam, s’han donat cita en aquesta ciutat singular que durant el mes d’agost rep milers de persones d’arreu del món. Òpera, música, teatre i dansa es manifesten al carrer i a les reputades sales de concert per mostrar la diversitat cultural del segle XXI.
Des de Marco Polo(1254- 1324), l’incansable viatger venecià, o fins i tot abans, els pobles occidentals senten admiració per la part de la Terra que mira a llevant.
Sonograma ha estat present a diferents actes celebrats a la capital d’Escòcia.

scotish museum

©Maria Ivanova

Un apassionat concert de la pianista Martha Argerich amb Nelson Goerner arrencà grans ovacions del Usher Hall abarrotat. Construïda el 1914, la sala de concerts aplegà nombrosos seguidors de la pianista argentina. L’Argerich va comentar per a Sonograma que una revista de pensament musical, Sonograma Magazine, és una aposta molt interessant en aquests moments de banalitats innecessàries.
L’artista Andrea Geile, que exposa tot el mes d’agost part de la seva obra, ens va acompanyar en un passeig delitable tot explicant-nos els conceptes i les formes de les seves escultures. Una obra d’alquímia que l’artista, d’origen alemany però instal·lada a Escòcia, complau en un mateix missatge, la delicadesa de la flor i el vigor del ferro.

Andrea Geile

©Maria Ivanova

No podem oblidar la gentilesa de l’organització del Festival en convidar-nos a una visita al National Museum of Scotland. Unes hores per gaudir, per exemple, de la formidable col·lecció d’instruments musicals. Una col·lecció que emmagatzema instruments des del segle XVII recopilats per l’americana etnomusicòloga Jean Jenkins (1922- 1990).
Kent Nagano, director americà dotat de gran sensibilitat i riquesa expressiva, va oferir dos concerts al capdavant de l’Orquestra Simfònica de Montreal que el setembre estrena una espectacular sala. El director americà va oferir una entrevista per a Sonograma que es publicarà el proper mes d’octubre.

La música sona amb ímpetu i exquisidesa al llarg de l’estuari del riu Forth.

Text: Carme Miró