ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Cròniques

Don Giovanni


Don Giovanni, W.A. Mozart
Carlo Colombara, Carlo Lepore, Alyson Cambridge, Jaako Ryhänen, Jennyfer Rowley, Michelle Angelini, Marjukka Tepponen, Kihwan Sim
Savonlinna Opera Festival Orchestra
Savonlinna Opera Festival Choir
Direcció d’escena: Paul-Emile Fourny
Direcció musical: Will Humburg

Lorenzo da Ponte, autor dels llibrets de tres òperes de Mozart, va escriure el text per a un dramma giocoso en dos actes, el K.527 de W. A. Mozart. L’aventurer venecià, d’enorme popularitat, col·laborà amb el compositor vienès les darreres dècades del segle XVIII.
Cal destacar de la seva vida que, Da Ponte, tot i les seves qualitats artístiques, es va enxarxar amb un munt de confabulacions i transaccions comercials de dubtosa honestedat que van acabar forjant la personalitat d’un home amb insuperables fracassos.

Don Giovanni_ Savonlinna

© Timo Seppäläinen, Itä-Savo

A la fortalesa més ben conservada de Finlàndia, el Castell d’Olavinlinna, va tenir lloc la interpretació de Il dissoluto punito, ossia il Don Giovanni, basat en el llibret Don Giovanni Tenorio, o sia Il convitato di pietra que Giovanni Bertati va escriure per al compositor Giuseppe Gazzaniga, l’any 1787. 
En un escenari singular, el del castell, la il·luminació és un component de creació molt important; en l’ample escenari sense teló, l’acció es desenvolupa amb pocs elements escenogràfics.

Don Giovanni_Savonlinna

© Timo Seppäläinen, Itä-Savo

Carlo Colombara i Carlo Lepore, baríton i baix, van recrear atractives proximitats musicals. Una parella de personatges, Don Giovanni un faldiller immoral i un sòrdid Leporello, que combinen la diversió amb una propensió cap a certs comportaments malagradosos envers les dones, convertint-les en víctimes de les seves falses promeses, enganyifes i, en definitiva, maltractaments amb violència de gènere. Les dues veus, de bon timbre, van rebre una generosa ovació del públic.
Destacà per l’emoció musical, mesurada i amb un bon resultat sonor, la secció final del sextet, Ah, dov’è il perfido?. La soprano Marjukka Tepponen, Zerlina, i el baix Kihwan Sim, com Masetto, acompanyats del cor, van plasmar una fantàstica interpretació amb les seves maneres rústiques.
Donna Elvira, en l’atractiva veu d’Alyson Cambridge, va evidenciar amb una solidesa interpretativa la seva obsessió per Don Giovanni. Michelle Angelini, Don Ottavio, va convèncer el públic amb una interpretació delitosa d’Il mio tesoro.
L’experimentat director alemany Will Humburg aconseguí de l’orquestra una interpretació dinàmica i de crescuda inspiració. Val a dir que els trombons i el cor de l’escena final van afegir una tensió abellidora a la història d’un arrogant i desvergonyit personatge que ha esdevingut un mite per a la societat occidental.

Text: Carme Miró