ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Revista de pensament musical en V.O.

Acord de col·laboració entre l’Esmuc i Sonograma Magazine


logo-esmuc-sonogramaCARME MIRÓ Directora de la Revista Sonograma Magazine

El passat mes d’abril vàrem firmar l’acord de col·laboració entre l’Escola Superior de Música de Catalunya i la revista digital Sonograma Magazine.
Contents d’aquest esdeveniment, vàrem informar a bastament als nostres lectors per mitjà de les xarxes socials.
Fruit de la voluntat de compartir camins comuns, hem trobat un marc idoni per iniciar una col·laboració encaminada a fomentar el coneixement, la cultura i la recerca musical. Aquest marc d’actuació acollirà diferents accions que tenen com a finalitat treballar conjuntament per portar a terme una labor de sensibilització de l’activitat pedagògica i de la recerca musical del nostre país que ens permeti dotar de més continguts la tasca de divulgació musical, cultural i humanística que promou Sonograma Magazine.
És, aquest, un projecte obert, optimista i engrescador que busca les complicitats dels estudiosos de l’art i la cultura per créixer conjuntament i oferir nous camins que impulsin la creació artística i reforcin els sabers humanístics. L’estudi i l’adquisició de coneixements inspirats per la necessitat d’avançar junts en la recerca del saber ens ajudarà a fruir de les riqueses que ens ofereix l’art, i també, ens permetrà créixer deixant de banda el fanatisme de la barbàrie i la reduïda visió utilitarista que ens imposa el cobdiciós i acaparador mercantilisme global.
La creació artística ha de fer vibrar l’ànima de les persones i per a orientar-nos cap un món més humà cal treballar perquè la humanitat es torni més lliure, més tolerant i, en definitiva, més humana.

* * *

MELISSA MERCADAL Coordinadora de màsters i de recerca

Des de l’Esmuc estem molt il·lusionats en engegar aquesta col·laboració entre la revista Sonograma i l’àrea de recerca de l’Esmuc.

El Procés de Reorganització de l’Espai Europeu d’Educació Superior o Pla Bolonya ha generat noves bases per a l’educació artística superior en tots els nivells. Una novetat és la inclusió, promoció i desenvolupament de la investigació en els centres d’educació artística. Una part important de la recerca l’han de desenvolupar els estudiants en els treballs i projectes finals o tesi de 1r, 2n i 3r cicles i altres els professors i les pròpies institucions. Aquests treballs s’han de desenvolupar apropiant-los a les singularitats i orientació pràctica de les diferents especialitats artístiques.

En el terreny musical, el grup Polifonia de l’Associació Europea de Conservatoris (AEC) i el grup ICON d’aquesta mateixa associació (en el que hi ha participat l’Esmuc) s’ha tractat en nombroses ocasions el tema de la investigació artística al llarg dels últims anys per anar dissenyant un marc general que després cada institució haurà de perfilar en funció dels seus objectius i característiques particulars.

L’Esmuc porta diversos anys desenvolupant un model propi d’investigació que comporta moltes possibilitats i diversos reptes. Des de la inauguració del centre s’ha intentat crear una estructura ferma per desenvolupar l’activitat investigadora a l’Esmuc. A més de la investigació acadèmica habitual en projectes de (etno) musicologia, pedagogia, sonologia, producció i gestió, destaca el desenvolupament d’un model propi per a la investigació artística, és a dir, la que es realitza amb, en i a través de la pràctica artística amb objectius no només acadèmics sinó creatius. Actualment l’Esmuc compta amb un grup de recerca emergent reconegut per l’AGAUR, el grup de recerca “Música i Creació Musical” (SGR 1382). Aquest grup de recerca participarà molt activament amb la revista Sonograma aportant periòdicament informació i novetats sobre Recerca Artística: revisions de llibres, revisions de tesis doctorals, revisions i comentaris de material audiovisual, publicació de projectes finals de grau i de màster i resums de projectes de recerca que es realitzin a l’Esmuc.

El nostre interès és compartir la nostra experiència i entrar en diàleg i col·laboració amb altres centres per promoure el treball de recerca en els conservatoris de l’Estat espanyol, com una eina fonamental de desenvolupament, innovació i superació de l’ensenyament musical superior al nostre entorn.

*  *  *

MONTSERRAT URPÍ CÁMARA Cap de Comunicació i difusió de l’Esmuc

Iniciem amb molta il·lusió aquest nou projecte de col·laboració amb Sonograma Magazine amb la voluntat de compartir experiències i continguts de la comunitat acadèmica de l’Escola amb els lectors de la revista.

Aquesta col·laboració vindrà de la mà de la publicació d’articles de recerca, ressenyes de llibres, treballs de fi de grau d’estudiants de grau i màster, etc., però també a través de la difusió de les activitats desenvolupades a l’Escola que poden ser d’interès per al públic de Sonograma Magazine. Així mateix, l’Esmuc i Sonograma Magazine sumaran forces per a la difusió i promoció del patrimoni musical català, tot promovent projectes de recuperació i oferint, com a resultat, l’accés a aquests fons mitjançant eines de descripció i localització normalitzades.

Aquesta col·laboració ha estat concretada a través d’un acord que té com a objectius principals fomentar el debat i l’intercanvi, així com també promoure relacions en el camp de la difusió, l’educació i la recerca musical.

Desitgem una llarga vida al projecte i confiem mostrar ben aviat els fruits d’aquesta relació als seguidors de Sonograma Magazine.

*  *  *