Carles Guinovart i Rubiella

> Carles Guinovart i Rubiella

Músic per ascendència familiar, Carles Guinovart es formà inicialment a  Barcelona. Nascut en els anys foscos de la postguerra, l’exemple patern despertà en ell una profunda vocació musical com a principal  catalitzador de grans ideals artístics. Passat el temps es troba doncs a França on coneix a O. Messiaen al Conservatori de París. S’aferma així la inquietud compositiva i  l’estudi de partitures que el duran a un fructuós aprofundiment de diferents repertoris i estils que aplica, ja com a professor i després catedràtic del CSMM de Barcelona, en la seva pedagogia, impartint la Composició de 1985 a 2001.
Uns fets importants marquen la seva trajectòria, tals com la creació del Curs internacional de Música de Girona, del qual fou director artístic durant 13 estius, o ésser sol·licitat com a professor d’Anàlisi musical a la Escuela Superior de Música “Reina Sofía” (Madrid) des de la seva fundació (1991-2002), més tard, a Musikene (País Basc) o, finalment, a l’E.S.M.U.C. (Barcelona), fins a l’actualitat.
En l’àmbit creatiu ha conreat pràcticament tots els gèneres, des d’obres a solo (Arabesc, Stella splendens, per a piano) fins a la música simfònica (Simfonia, “L’Angel de la mort”, Klangfarben”...), tot passant per títols significatius en la Música de cambra com “Voyage au fond du miroir” per a 12 cordes solistes (Premi “Ciutat de Barcelona”), “Cosmogonia” per a dues Guitarres, “Duende” per a flauta i piano o “El Aleph”. Composicions que, tot i moure’s en posicions estèticament avançades dintre d’una ample eclecticisme, solen captar el favor del públic gràcies també a la seva transparència d’intencions, coloració tímbrica i filigrana sonora.
És, des del 2005, membre de número de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, essent el seu discurs d’entrada  “A l’entorn de l’anàlisi musical”.