ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Quadern de Llibres

La memòria de l’arbre


Títol: La memòria de l’arbre
Autora: Tina Vallès
I.S.B.N.: 978-84-339-1542-9
Editorial: Anagrama

L’editorial Anagrama acaba de publicar l’obra guanyadora de la segona edició del Premi de Llibres Anagrama de Novel·la La memòria de l’arbre de l’escriptora, traductora i filòloga barcelonina Tina Vallès; editora del portal Paper de Vidre i fundadora de APTIC (Associació Professional de Traductor i intèrprets de Catalunya).
La memòria de l’arbre és la història d’un canvi familiar explicada per la veu narradora d’un nen de 10 anys. És una obra captivadora escrita en 11 capítols cadascun d’ells bastit sobre 11 escenes curtes basades en la intensitat emocional amb què en Jan assimila el present -el canvi- per entendre el trasllat dels avis que deixen el poble per començar a viure a casa seva, al barri de Sant Antoni de Barcelona.
«Em puc posar content?» és la pregunta al voltant de la qual gira tota la novel·la per donar resposta; perquè en Jan sospita que «el canvi no és el canvi, són molts canvis petits que fan un de gros», un de gros que no sap veure, però que intueix.
El fil conductor d’aquesta obra és la complicitat entre l’avi i el net, les passejades de l’escola a casa, l’observació dels arbres que li serveixen a l’avi –el rellotger- per respondre allò que no es pot explicar sense rodeig, perquè hi ha preguntes sense resposta, respostes sense cap pregunta.
És una novel·la sobre la memòria –en cas de l’avi Joan, la primera en marxar-, sobre els records, com es transmeten i com es fabriquen. En Jan no acaba d’entendre -i no és l’únic- «com es perd la memòria, com es pot buidar el cap de tot el que has viscut». La perspectiva del nen, els diàlegs que manté amb el seu avi i els silencis compartits en què «hi ha paraules que es diuen amb el cos, i són els cossos dels altres els que les senten, no va de boques i orelles», revelen la realitat crua i amarga, sempre difícil de digerir que l’autora ha expressat defugint del llenguatge dramàtic, refusant el sentimentalisme. Des de la mirada d’en Jan, i la seva poca experiència vital, la càrrega emocional de la vida quotidiana és continguda i transmesa amb més optimisme i serenitat mitjançant l’habilitat narrativa i el gran domini literari de l’autora.
La memòria de l’arbre, la segona novel·la de Tina Vallès, ha estat escrita al llarg de tres anys i per l’autora ha estat una manera de recuperar el paisatge de la seva infantesa i la relació amb els seus avis.
El llibre és una joia literària.

Text: Maria Ivanova