ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Quadern de Llibres

Recorda que moriràs


Títol: Recorda que moriràs
Auto: Ferran Garcia
ISBN: 9788494469992
Editorial: Males Herbes

La primera novel·la de Ferran Garcia (Vic, 1971) és una narració colpidora, agosarada i plena de força. Ens mostra un escriptor versàtil amb una gran capacitat de dissecció psicològica i sentimental dels personatges, fins a uns extrems quasi dolorosos.
El pròleg de Jaume C.Pons Alorda, el seu mestre en l’escola d’escriptura de l’Ateneu barcelonès, ja comenta la sorpresa de trobar-se una gran força narrativa descontrolada, però amb la qualitat suficient per regular-se i posicionar-se.
El personatge principal d’aquesta potent novel·la és en Lot Baumann, anomenat també el Mosca. Aquest adolescent és, definit per l’autor, en una entrevista recent, com un «Frankesteinfet de desastres emocionals, un compendi de traumes, obsessions…»
Efectivament, el jove Mosca està obsessionat per saber perquè la seva mare el va abandonar de petit; les no explicacions del seu pare, que té cura d’ell, li provoquen un desconcert emocional. En Mosca se sent identificat i fascinat pels autòmats i veu la vida d’una manera distant, on l’única fugida és el suïcidi, cosa que intenta diverses vegades. De fet, les autolesions i el dolor acaben per determinar-li un físic peculiar.
Serà la Sira, una noia que veu en el Mosca tot aquest dolor de l’ànima, qui alleujarà la seva dura soledat, i trobaran junts l’amor físic i emocional. El camí a la recerca de la seva mare continuarà. Serà un camí dur i visceral. El llenguatge que utilitza l’autor, on demostra el seu tremp narratiu, oscil·la entre el to poètic, un cert aire clàssic i un llenguatge trencador, barroer i cínic.
Unes descripcions precises, sonores, cromades i olfactives combinades amb aquesta diversitat estilística aconsegueixen un gran efecte hipnòtic en el lector, atrapat en les línies d’una narració que transpira un dolor físic i emocional. Els sentiments i la ràbia del personatge quasi es poden tocar i olorar.
Recorda que moriràs és una novel·la excepcional d’un nouvingut; és una obra trencadora i sincera. Ferran Garcia mostra, en una narració vertiginosa i àgil, com de descarnada és la recerca per trobar la veritat i la raó. Segur que no pot deixar indiferents als lectors.


Text:
Josep Terradas