ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Quadern de Llibres

Oda als objectes


Títol: Oda als objectes
Autor: Gloria Coll
I.S.B.N.:978-84-96786-54-7
Editorial: Galerada

Quadern-de-llibres-Oda-als-objectes-Gloria-CollFa uns mesos vàrem saber que Glòria Coll (Riudoms, 1988), violoncel·lista i poeta, va guanyar el Premi de Poesia Amadeu Oller per a Poetes Inèdits, en la 49a edició del guardó instituït per  la Parròquia de Sant Medir, amb una oda, una composició poètica i lírica que redescobreix la bellesa de l’entorn quotidià.
El premi, que publica Galerada, està dirigit a poetes menors de 30 anys. Volem posar l’èmfasi en recordar que es tracta d’un dels premis més antics en llengua catalana.
El volum poètic Oda als objectes inclou una introducció que aplega els comentaris dels membres del jurat, dues cites inicials de Joan Vinyoli i de Gabriel Ferrater, i els trenta-tres poemes breus on l’autora activa el mecanisme de l’enyor per incentivar la imaginació dins les coordenades d’una memòria que reté i embolcalla d’amorosos sentiments els objectes quotidians. L’autora toca de prop la diversitat els elements.
La por. La identitat. El contagi./Fer-se gran no és descobrir nous mots:/és omplir els vells d’un sentit precís. Aquí hi sentim, (en el seu poema Mots) la seva reflexió més agosarada. Per bé que l’art ho impregna tot (música, color, lirisme), la seva creació poètica conrea a fons la seva visió de la vida des d’una perspectiva social, i ho fa a través d’un viatge físic i també interior. Essencialment descriptiva, Coll ens apropa a un bon aparador d’objectes amb els quals conviu i, amb la seva experiència vital, o dit d’una altra manera, amb la seva vivència singular en el quefer diari, construeix un quefer diari emocional i efectista.
Amb mà segura, Glòria Coll irromp en la poètica actual amb el seu acte creatiu per construir la seva experiència estètica. Esperem que això només sigui el començament.

Text: Núria Serra