ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Quadern de Llibres

Metròpoli


Títol: Metròpoli
Autor: Flavio Soriga
Traducció: Pau Vidal
ISBN: 9788494469992
Editorial: Alrevés

Esplèndida novel·la negra del l’escriptor sard Flavio Soriga (Uta, província de Càller, 1975), tant per la fidelitat en l’esperit i/o essència d’aquest gènere, com pel tractament original de la trama i la composició dels personatges. Una gran encert de la col·lecció Crims.Cat de l’editorial Alrevés que, recordem, també ha publicat el primer títol de la sèrie Pluja Negra ( nº4). Alrevés aconsegueix el propòsit del director, Àlex Martín Escribà: «una col·lecció de novel·la criminal en llengua catalana, amb voluntat d’englobar tot tipus d’etiquetes i subgèneres: negre, policíac, espionatges, detectivesc, enigma…»
Flavio Soriga publica una novel·la negra de qualitat amb un estil narratiu original, uns personatges ben definits i retratats psicològicament, i unes descripcions precises que atrapen tota l’atenció del lector.
El carismàtic capità dels carabiniere Martino Crissanti és el responsable de la investigació de l’assassinat de Giulia Hernandez de San Raimondo, filla d’una família antiquíssima i molt ben situada econòmicament de la ciutat de Càller «quatre o cinc segles de poder i riquesa transmeses sense interrupció».
La perícia de l’escriptor fa que la personalitat de la víctima es va formant a través de les converses que té el capità amb l’entorn més proper de la dona, que és molt ampli i amb persones de diferents entorns socials; la peculiaritat de la narració està en uns diàlegs que semblen reflexions dels personatges, i en aquestes reflexions ens formen una imatge clara de la personalitat de cadascun d’ells. A part de la personalitat de la víctima, l’autor ens dibuixa uns personatges amb personalitat, i, evidentment, el més emblemàtic és el seu capità que coneix i estima la història de Sardenya.
Soriga, en el periple de la investigació, fa un retrat minuciós de les diferents classes socials de l’illa, i unes descripcions detallades de les ciutats, costums, història, música, gastronomia i literatura sarda. Aquest retrat minuciós i precís permet una visió crítica de la societat sarda actual, on combina l’admiració i una fina ironia sobre l’origen de poder de la classe més benestants de l’illa. Com diu el mateix autor, el llibre vol ser «una investigació sobre Càller (la capital de Sardenya) i el seu teixit social i metropolità».
Soriga aconsegueix una novel·la molt ben escrita, traduïda excel·lentment per Pau Vidal, amb una trama que mai perd el pols narratiu i sempre capta l’atenció dels lectors; l’autor és un gran admirador de Vázquez Montalbán i, efectivament, molts crítics han vist que l’autor ha recollit, en certa manera, l’esperit de l’autor barceloní i el seu personatge Carvalho. I que, ara i aquí, trobem a faltar més que mai.
Novel·la totalment recomanable, que, a més de ser una magnifica novel·la negra, és una original guia de viatge, on el lector pot anotar tots els recorreguts per carrers, barris i restaurants que fa el capità per l’illa.

Text: Josep Terradas