ISSN 1989-1938
Espai web patrocinat per:
Quadern de Llibres

Estimades Zambrano


Títol: Estimades Zambrano
Autora: Mercè Foradada
I.S.B.N.: 978-84-945078-1-6
Editorial: Edicions Saldonar

La filòloga i escriptora Mercè Foradada recrea a Estimades Zambrano (Saldonar, 2016) una correspondència de ficció que deixa entreveure la relació de profunda admiració entre la filòsofa María Zambrano i la seva germana Araceli, la seva «estimada arxivera». Estimades, sí, per Foradada i per moltes persones que han trobat en l’obra de Zambrano una lluminositat poètica que combat en solitari dins la foscor de l’ànima. Una idea molt femenina.
Per sobre de tot, cal agrair a Mercè Foradada (i a Saldonar) que hagin rescatat dels àmbits acadèmics, físics i virtuals la figura carismàtica de María Zambrano. A hores d’ara, encara sembla que està segrestada per la immaculada acció dels doctes de la filosofia. Cal agrair-li-ho, hi insisteixo, perquè l’obra de Zambrano és de tothom i per a tothom. La seva saviesa ja no pot esperar més i necessita ocupar el cor de la gent corrent.
Foradada ha sabut reflectir, en la seva narració afigurada, possibilista i, sobretot, des d’una mirada amorosa, petits fragments de l’obra de la filòsofa de Vélez-Málaga que mai es va poder desempallegar de la seva (extremada) modèstia, entusiasme i desmesura en els seus afectes, ni dels seus cabdells, que van tramar una de les obres filosòfiques més importants que s’han donat en el segle xx espanyol, des de l’exili.
El llibre està dividit en dues parts: la primera conté les cartes de l’Araceli i la segona part les cartes de la María.
Val la pena recordar que, finalment, María Zambrano va tornar a la seva estimada terra l’any 1984. Se li va atorgar premi Príncep d’Astúries d’Humanitats el 1981 i el Cervantes el 1988, i un petit pis al centre de Madrid, on va morir l’any 1991.

Text: Carme Miró